مارک زاکربرگ، مدیر عاملِ اجرایی و بنیانگذارِ شرکت مِتا که برای شهادت دادن در زمینهی خطرات شبکههای اجتماعی بهکودکان و جوانان بهکمیتهی قضایی سنای امریکا حاضر شدهبود، پس از اینکه با پرسشهایی در مورد قربانیان این شبکهها روبهرو شد، از خانوادهی قربانیان «عذرخواهی» کرد. زاکربرگ بهصورت غیرمستقیمی پرداخت غرامت به این خانوادهها را رد کرد.
مدیر عاملِ معروف مِتا درحالی در این نشست حضوریافته و از سوی سناتور جاش هاولی، نمایندهی میسوری در سنای امریکا، با پرسشهای پیاپی و تند روبهرو شد که نگرانیها از خطراتِ ناشی از شبکههای اجتماعی برای کودکان، جوانان و نوجوانان درحالِ افزایش است.
درکنارِ زاکربرگ که مدیرعامل و مسئول سه غولِ اصلی شبکههای اجتماعی – اینستاگرام، فیسبوک و واتسپ – بهحساب میآید، مدیران شرکتهای ایکس، تیکتاک و دگر رسانههای مهم اجتماعی نیز در این نشست حضور یافتند تا مواضع و تدابیر خود را برای جلوگیری از این آسیبها توضیح دهند.
این شرکتهای غولپیکر درحالی برای پاسخگویی در سنای امریکا احضار شدهاند که بهباورِ منتقدان، آنان سلامتِ کاربران را قربانی اهداف تجارتی خود میکنند و بهرغم اینکه تبدیل به ثروتمندترین شرکتهای جهان نیز شدهاند، همچنان بهدنبالِ جذب ثروت و تشدید مشکلاتی هستند که ایجاد کردهاند. سناتور هاولی در گفتوگویی که با زاکربرگ در این نشست داشت، بارها بر تمرکز مِتا بهسودآوری بهجای خدمترسانی اجتماعی، تاکید کرد.
خطرات ناشی از شبکههای اجتماعی از زمانی مورد بحث قرار گرفتند که نخستینِ شبکهی اجتماعی پُرکاربرد، یعنی فیسبوک، شماری از جوانان را بهافسردگی مبتلا کرد. این درحالیست که دایرهی آسیبهای شبکههای اجتماعی بهصورت شتابندهای درحالِ گسترش بودهاست؛ در چند سالِ گذشته بیمارهایی همچون «اعتیاد» بهشبکههای اجتماعی، جامعهگریزیِ ناشی از شبکههای اجتماعی و شماری دگر از این اختلالات نیز خبرساز شدهاند.
درکنارِ بیماریها، خطر دگری که این شبکهها برای کودکان، جوانان و نوجوانان دارند، پخش اطلاعات نادرست و اجازه دادن به گروههای افراطی و هراسفکن بهفعالیت در قالب این شبکههاست. بهگونهی مثال، از زمان تغییر توییتر به ایکس و مدیریت ایلان ماسک، توییتر راهبردِ «آزادی بیان محض» را در پیش گرفته و شمار زیادی از افراد مربوط بهطالبان و دگر گروههای افراطگرا در این قالب فعالیت دارند.
گفتنیست که شماری از منتقدان این جلسهی احضار را «نمایشی» خوانده و گفتهاند که اطلاعات و سودیکه شبکههای اجتماعی بهدولتِ ایالات متحده میرسانند، باعث میشود که دولت امریکا بهآنان آزادیها و اختیاراتِ «بیش از حد» قائل باشند.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.