رسانههای داخلی از سربریدهشدن یک مرد در ولایت/استان کنر در شرق افغانستان از سوی شاخهی خراسان گروه داعش خبر دادهند. آنان دلیل بریدهشدنِ سر این مرد را «جاسوسی برای طالبان» خواندهاند. این گزارش درحالی منتشر میشود که داعشِ خراسان مسئولیت حملههای مرگبار در کرمان ایران را نیز بهعهده گرفت و مضاف بر آن، موج جدیدی از هدف قرار گرفتنِ شیعهها در افغانستان آغاز شدهاست که براساس گزارشهای محلی، شام امروز نیز یک خودرو از نوع «کاستر» در منطقهی هزارهنشینِ دشتبرچی در غرب کابل هدف قرار گرفتهاست، اگرچه تاکنون جزئیات این حمله روشن نیست، ولی مسئولیت حملات اینچنینی که از چند ماه گذشته درحالِ وقوع بودهاند را داعش بهعهده گرفتهاست. همه و همهی اینها دالِ بر ظهور مجدد یکی از موحشترین گروههای نظامی در تاریخ تمدن بشری، داعش است. گروهی که اینبار کمر را برای فرو بُردن دشنههای زهرین در زخمهای ناسور مردم افغانستان بستهاست.
داعش قبل از هرچیزی «مُهرهی بازگشته»ای است که بهدرد قدرتها و شبکههای اطلاعاتی بزرگ جهان و منطقه میخورد. گروهیکه بهترین راه برای حفظ نفوذ در افغانستان و تضعیف جمهوری اسلامی در ایران بهنظر میرسد. نهتنها اینها که این گروه میتواند فرصتی برای قدرتهای غربی بهشمار بیاید تا حوزهی امنیتی روسیه را نیز ناامن کرده و دامنهی افراطیت اسلامی را تا آنجا بگسترند. چنانچه مقامات رسمی جمهوری اسلامی خبر دادهاند که یکتن از حملهکنندگان حملات مرگبار کرمان، یک شهروند «تاجیکستانی» بودهاست. البته این قدرتها ظاهراً نمیدانند که «بهرهکشی سیاسی» آنان از داعشِ شاخهی خراسان میتواند به چه نرخ گزاف و سنگینی برای جهان تمام شود. در حقیقت مثال مجاهدین دههی شصت و هفتاد افغانستان – تنظیمهای هفتگانه – میتواند از این حیث درس بزرگ و مهمی باشد که نهایتاً به موجودیت طالبان و بهقدرت رسیدن آنان انجامید. البته «عملگرایی سیاسی» که دکترین رسمی واشنگتن برای چند دههی اخیر بودهاست، مطالعهی تاریخی اشتباهات را چندان سودمند نمیداند و رئال پولیتیک باری دگر در پی بازسازی پروژهی داعش در افغانستان و آسیای میانهاست که خبر از موج جدیدی از خشونتها و درگیریها در این منطقه میدهد.
القصه داعش درحالِ بازگشتی نیرومند در این منطقه است و نفوذ و حملات آن بهصورت روز افزونی درحالِ افزایش است، این بازگشت پیامدهای ناخوشایند بسیاری برای مردم افغانستان خواهد داشت، زیرا از یکسو آنان کشته خواهند شد و جنگ ادامه خواهد یافت و از سویی دگر وجود و «تهدید» داعش در افغانستان مردم را به «پشتیبانی» از گزینهی کمتر خشن و بومیترِ افراطیت، یعنی طالبان میکند. تشدید توحش باعث خواهد شد که مردم افغانستان بین طالبان و داعش، اولی را «قابل تحملتر» بیابند.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.