انفجارهای روز گذشته در کرمان ایران، با واکنشهای گونهگونی در سطح بینالمللی و منطقهای روبهرو بودهاست. طالبان نیز با نشر اعلامیهای این حملات را «نکوهش» کردهاند، البته «تروریستی» نخواندن این حملات از سوی رژیم طالبان مسئلهساز شدهاست و عجیب است که چنین چیزی برای شماری مایهی شگفتی و اعجاب باشد؛ زیرا رژیم و گروهی که در تمامی طول حیات خویش «تروریستی» دانسته شدهاست و حتا خطوط تعریف تروریسم را معین کردهاست و تا هماینک اکثریت رفتار و کنشهای آن ذیل مقولهی تروریسم ممکن و معنادار میشوند، طبیعیست که هیچ جنایت و هیچ خلافی را «تروریستی» نداند و نخواند و اساساً - بهعنوان مقتدرترین گروه تروریستی در تمام جهان – تروریستی و بنیادگرایانه بودن را نیز عیب و ایرادی نشمارد. بههرجهت آنچه مسلم است این است که این حملات نشان میدهند که «همکاری» و یاوری با طالبان، بیپیامد نیست و افراطیت اینک «ضحاکی» شدهاست که به نوشیدن خون «افغانستان» بسنده نمیکند و کل منطقه و بلکه جهان را تهدید میکند.
بهقدرت رسیدن طالبان در افغانستان جان تازهای در کالبد گروههای افراطی و بنیادگرای اسلامی دمیدهاست. چنین چیزی در تاریخ جریانهای افراطی و تروریستی در جهان بیسابقه بودهاست، اینکه یک گروه افراطی تبدیل به قدرت مرکزی در یک کشور مهم شود و کنترل خاکی چنین وسیع بهدستان بنیادگرایان افتد. بالاتر از آن اینکه یک گروه تروریستی جهان را مجبور کردهاست که با این گروه «تعامل» و سازگاری کرده و نقضهای گسترده، همیشگی و همهروزهی حقوق بشر از سوی این گروه را بهروی خود نیاورده و به همکاری مالی و اقتصادی با این گروه ادامه دهند. چنین چیزی بیتردید که تمامی جنبشها و حرکتهای بنیادگرا و افراطی اسلامی را انگیزههای دوچندان و مضاعف میدهد تا بیشتر از پیش و با عزمی جزمتر از همیشه بهدنبالِ پیگیری فعالیتهای خود بهامید پیروزی باشند، پیروزیای که مثال طالبان اکنون برای آنها ثابت کردهاست که «ناممکن» نیست و دنیا بالاخره با گروههاییکه انسانها را «رعیت» و گله و «ناانسان» میدانند، کنار آمده و در آینده نیز کنار خواهد آمد.
نتیجهی چنین چیزی، طبیعیست که رشد افراطیت و بنیادگرایی در منطقه و جهان باشد؛ تحریک طالبان پاکستانی فعالیتهای خود را بیشتر کردهاست، ایران شاهد وقوع حملات تروریستیست و روسیه نیز از گسترش دامنهی افراطگرایی اسلامی تا آسیانهی میانه بهشدت نگران است. باید ماند و نگریست که دنیا باید دگر چه هزینههایی را برای «پذیرش» طالبان بپردازد.
تلویزیون دیار، رسانهی مستقر در ایالات متحده است که از سوی شماریاز «خبرنگاران در تبعید» افغانستان پایهگذاری شدهاست. اینرسانه هماکنون روی پایگاههای دیجیتال، رویدادهای افغانستان و جهان را به زبانهای فارسی، پشتو و انگلیسی روایت میکند و در نظر دارد تا بهزودی پخش زندهی اینترنتی و ماهوارهای اش را نیز آغاز کند.