نشریهی بلومبرگ در گزارشی از رشد ۹٪ پول افغانی در سه ماه گذشته خبر داد. این نشریه دلیل این رشد را «کمکهای میلیاد دالری بشردوستانه» و افزایش گستردهی تجارت افغانستان با کشورهای همسایه همچون چین و ایران خواندهاست.
براساس گزارش بلومبرگ، واحد ارزی افغانستان، افغانی، بهرغم شرایط «ناگوار» اقتصادیای که گریبانگیر فرودستان و فقرای این کشور است و آمار بلند بیکاری در میان جوانان، در سه ماه گذشته رشد کمنظیری را تجربه کردهاست. بلومبرگ این رشد را ناشی از کمکهای جهانی، افزایش فعالیتها و قراردادهای تجاری و وضع قوانین سختگیرانه از سوی طالبان بر استفاده از ارزهای خارجی همچون دالر و روپیهی پاکستانی برای مبادله در بازارهای افغانستان خواندهاست.
کامران بخاری، کاشناس امور آسیای جنوبی و مرکزی و خاورمیانه، در گفتوگو با نشریهی بلومبرگ گفتهاست:« سیاستهای سختگیرانهی ارزشی کارا بودهاند، ولی وضع بیثبات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی، این افزایش افغانی را تبدیل به پدیدهای کوتاه مدتمدت خواهد کرد.»
بهرغم این انتقادات و چالشهای موجود فراراهِ رژیم طالبان در عرصهی اقتصادی، خوشبینیهایی نیز به رشد اقتصادی افغانستان وجود دارد. بانک جهانی پیشبینی کردهاست که افغانستان تا سال ۲۰۲۵ میلادی نهتنها رکود اقتصادی نخواهد داشت، بلکه شاهد رشدی ۲ تا ۳ درصدی نیز خواهد بود.
این درحالیست که رژیم حاکم در افغانستان با تحریمهای فراوانی از سوی جامعهی بینالمللی روبهرو است و رهبران این رژیم، در فهرستهای سیاه کشورهای توسعهیافته و غولهای اقتصادی جهان قرار دارند. برعلاوهی اینکه این رژیم تاکنون هیچ رسمیت بینالمللیای ندارد و عضو فعالی از نظام تجاری جهان بهحساب نمیآید و نگرانیها از آنند که با کاهش و یا قطع کمکهای بشردوستانهی بینالمللی؛ پول و اقتصادی افغانستان دوباره شاهد رکود و نزول قیمت باشند.