در پی انتشار گزارشی از سوی شبکهی خبری امریکایی «جست دِ نیوز»، دربارهی خطر بازگرداندن اجباری دهها پناهجوی افغانستان از امارات متحدهی عربی به افغانستان، دانلد ترمپ، رییسجمهوری ایالات متحده در شبکهی اجتماعیاش نوشت: «از همین حالا برای نجاتشان تلاش میکنم.»
این واکنش پس از آن صورت گرفت که بر بنیاد گزارشها، مقامهای اماراتی بدون هشدار قبلی، به دهها شهروند افغانستان – که پس از همکاری با ارتش امریکا در دورهی جنگ، در ابوظبی پناه گرفتهاند – اطلاع دادهاند که باید آمادهی بازگشت به افغانستان شوند. گزارشها میافزایند که مقامهای طالبان، از جمله فردی که خود را «سفیر» این گروه در امارات مینامد، نیز در هنگام اطلاعرسانی این تصمیم در کمپ حضور داشتهاند.
در این کمپ دستکم ۳۲ مرد، زن و کودک افغانستان حضور دارند که بعضیشان از اعضای نیروهای ویژهی افغانستان، زنان نظامی، افسران پولیس، و مترجمان نیروهای خارجیاند. آنان طی چهار سال گذشته همهی مراحل مصاحبه، بررسی امنیتی، غربالگری صحی و تایید نهایی برای مهاجرت به امریکا را پشت سر گذاشتهاند، اما هیچگاه به ایالات متحده منتقل نشدند. به نقل از گزارش، پناهجویان میگویند هفتهی گذشته از آنان خواسته شده که پاسپورتهایشان را تحویل دهند و بهزودی جلسهای با حضور مقامهای طالبان در کمپ برگزار شده است. طالبان در این جلسه به آنان گفتهاند: «اگر خودتان به کابل برگردید، اوضاع برایتان آسانتر خواهد بود.»
در یکی از پیامهای صوتی منتشرشده در گزارش آمده: «پسرم را گرفتند، پسرم را بردند!» این صدای یک مادر افغانستان بود که نیمهشب، از طریق تماس صوتی، فریاد و زاریاش را به خارج از کمپ فرستاده بود. شاهدان عینی تایید کردهاند که ماموران امنیتی امارات با تهدید و فشار، خانوادهها را به خروج از کمپ و آمادگی برای اخراج مجبور کردهاند.
این در حالیست که تنها چند روز پیش، روزنامه تلگراف بریتانیا گزارشی منتشر کرد مبنی بر اینکه نزدیک به ۲۰۰ تن از سربازان و نیروهای پولیس پیشین افغانستان، که مشخصاتشان پس از درز اطلاعات در بریتانیا به دست طالبان افتاده بود، توسط این گروه شناسایی، بازداشت و کشته شدهاند.
افرادی که در کمپ امارات در معرض اخراج قرار گرفتهاند، از متحدان مستقیم امریکا در جنگ دو دههای افغانستان بودهاند. وزارت خارجهی ایالات متحده در گذشته بهصورت رسمی به آنان اطمینان داده بود که به امریکا منتقل خواهند شد و وعده داده بود که هیچ متحدی را تنها نخواهد گذاشت. اکنون، آن وعدهها در آستانهی نقض کامل قرار گرفتهاند.
همچنین گزارش شده که تعدادی از مقامهای امریکایی در تماس با امارات تلاش دارند مانع اجرای این تصمیم شوند، اما هنوز سرنوشت این پناهجویان در هالهای از ابهام قرار دارد.
برخی از این مهاجران میگویند اگر به طالبان تحویل داده شوند، «سرنوشتی بدتر از مرگ» در انتظارشان خواهد بود.
اکنون دیده شود که اقدام رییسجمهوری ایالات متحده برای «نجات» این شمار چه خواهد بود.