در یکی از بیپیشینهترین تصمیمهای مرتبط با سیاست خارجی و کمکهای بشردوستانه، دولت ترمپ دستور داده که نزدیک به ۵۰۰ تُن بیسکویت انرژیزا که برای تغذیهی کودکان در افغانستان و پاکستان خریداری شده بود، بهزودی سوزانده شود. این تصمیم در حالی اجرایی میشود که مهلت مصرف این مواد خوراکی تنها تا امروز است و در صورت استفاده، میتوانستند غذای ۱.۵ میلیون کودک را برای یک هفته تامین کنند.
این بیسکویتها با هزینهای حدود ۸۰۰ هزار دالر در پایان دورهی ریاست جمهوری بایدن توسط آژانس توسعهی بینالمللی ایالات متحده (یواسایآیدی) خریداری و در انباری در دُبی ذخیره شده بودند. منابع رسمی در این نهاد به نشریهی اتلانتیک گفتهاند که قرار بود این بستههای خوراکی از طریق برنامهی جهانی خوراک به کودکان افغانستان و پاکستان تحویل داده شود.
اما از زمان روی کار آمدن دولت جدید، با صدور فرمان اجرایی در ماه جنوری که تمامی کمکهای خارجی امریکا را متوقف کرد، روند توزیع این خوراکیها نیز متوقف شد. کارمندان فدرال در آژانس توسعه بینالمللی ایالات متحده در طول ماههای پسین بارها به مدیران جدید درخواست داده بودند تا اجازهی انتقال این بیسکویتها را پیش از انقضای تاریخ مصرف صادر کنند، اما هیچ پاسخ رسمی دریافت نشده است.
تا میانهی ماه اپریل، مسئولیت تصمیمگیری دربارهی این محموله با پیت ماراکو، که در هر دو دولت ترمپ سمت اجرایی داشته است، بود و سپس به جرمی لوین، یک فارغالتحصیل حقوق و منصوب جدید دولت، واگذار شد. طبق گزارش، مشخص نیست که هیچیک از این افراد حتی درخواستهای ارسالشده را دریافت کردهاند یا خیر.
در ماه می، مارکو روبیو، وزیر خارجهی امریکا، در برابر کمیتهی اعتبارات مجلس نمایندگان گفت که اطمینان خواهد داد این غذا پیش از خراب شدن توزیع شود. اما بنابر سندی که اتلانتیک آن را بررسی کرده، دستور سوزاندن خوراک پیش از اظهارات رسمی روبیو صادر شده بود.
این بیسکویتها در حالی به انقضا رسیدهاند که طبق گزارش، برنامهی جهانی خوراک تنها توانایی رسیدگی به نیازهای یک نفر از هر ده شهروند افغانستان را که نیاز فوری به کمک خوراکی دارند، دارد. به گفتهی یکی از کارمندان وزارت خارجهی امریکا، تنها همین محمولهی در حال نابودی، میتوانست نیاز خوراکی تمامی کودکان مبتلا به ناامنی خوراکی در غزه را برای یک هفته تامین کند.
دولت امریکا در ماه اپریل کمکهای بشردوستانه به افغانستان و یمن را بهطور کامل قطع کرد. در آن زمان، وزارت خارجهی امریکا دلیل این تصمیم را خطر بهرهبرداری گروههای هراسافگن از این کمکها عنوان کرد. اما در مورد پاکستان، هیچ توضیح مشابهی ارائه نشد.
اکنون نهتنها این بیسکویتها نابود خواهند شد، بلکه هزینهی سوزاندن آنها نیز بر دوش مالیاتدهندگان آمریکایی خواهد بود، رقمی معادل ۱۳۰ هزار دالر. این در حالیست که حتی استفاده از این مواد برای تغذیهی حیوانات نیز، طبق قوانین امارات متحده عربی، ممنوع شده است.
بر اساس گفتههای چندین مقام فعلی و پیشین آژانس توسعهی بینالمللی ایالات متحده، حجم این مواد خوراکی در آستانهی نابودی، بزرگترین مورد اتلاف خوراک در تاریخ پسین کمکرسانی امریکا است. در شرایط عادی، اگر رویدادی مانند سیل، ترور یا مشکل در انبارداری پیش میآمد، حداکثر چند ده تُن از مواد خوراکی از دست میرفت. اما به گفتهی یکی از منابع، «هرگز دیده نشده که دولت امریکا عملاً از استفادهی مفید از چنین مقدار خوراکی صرفنظر کند.»
گزارش همچنین اشاره میکند که ۶۰ هزار تُن دیگر از خوراکیهای خریداریشده توسط دولت امریکا، از جمله مقدار زیادی نخود، روغن و غلات، در انبارهایی در جیبوتی و سایر مناطق جهان باقی ماندهاند. سرنوشت این اقلام نیز نامشخص است.
در شرایطی که بحران گرسنگی جهانی رو به گسترش است و افغانستان همچنان با موج فزایندهای از بازگشت مهاجران، فقر شدید و سوءتغذیهی کودکان مواجه است، این تصمیم دولت امریکا برای سوزاندن مواد خوراکی خریداریشده، نهتنها اقدامی پرهزینه، بلکه از دید بسیاری از ناظران، «غیرقابل توجیه» تلقی میشود.