عبدالسلام حنفی، معاون اداری ریاستالوزرای طالبان، شام روز گذشته از روند بازگشت مهاجران افغانستان از ایران و انتقال آنان به ولایتهای شان بازدید کرد و وعده داد که این گروه تلاش دارد «در چارچوب امکانات موجود»، برای بازگشتکنندگان «شرایط زندگی بهتر» را در داخل کشور فراهم کند.
بر بنیاد خبرنامهی طالبان، او در این بازدید از «تلاش هیاتهای این گروه» در بخشهایی چون خدمات صحی، تهیه خوراک و تامین آب آشامیدنی برای مهاجران «ابراز رضایت» کرد.
با آنکه معاون ریاستالوزرای طالبان از تعهد این گروه برای «بهبود وضعیت زندگی مهاجران» سخن گفت، اما مشخص نیست این وعدهها تا چه اندازه با ظرفیتهای واقعی و امکانات ساختار کنونی همخوانی دارد. در سالهای گذشته، هزاران مهاجر بدون امکانات ابتدایی به کشور بازگشتهاند و بارها گزارشهایی از بیسرنوشتی، نبود سرپناه، یا عدم دسترسی به خدمات اولیه منتشر شده است.
در این دیدار به گفتهی طالبان، حنفی برخی خواستهها و پیشنهادهای مهاجران را نیز شنیده و به ادارات مربوط این گروه دستور داد تا به نیازهای «اساسی» آنان توجه کنند. با این حال، در متن رسمی منتشرشده هیچ اشارهای به چگونگی اجرا یا منابع مالی و عملیاتی تحقق این وعدهها نشدهاست.
معاون ریاستالوزرای طالبان همچنین از «همکاری مردم با مهاجران» تشکر کرده و این همکاریها را نشانهای از «افتخار و برادری ملی» خوانده است، توصیفی که از نظر بسیاری، در فقدان حمایت ساختاری و سیاست مهاجرتی مشخص، بیشتر جنبهی نمادین دارد تا اجرایی.
این دیدار در حالی انجام میشود که ایران یکی از گستردهترین موجهای اخراج مهاجران افغانستان را آغاز کرده و در کمتر از سه هفته، بیش از نیم میلیون تن را از کشور بیرون راندهاست. بر اساس گزارش منابع بینالمللی، تنها در روزهای ۶ تا ۸ جولای، روزانه تا ۵۰ هزار تن از مرز عبور کردهاند؛ رقمی که کودکان حدود یکچهارم آن را تشکیل میدهند. این روند پس از افزایش تنشهای امنیتی در منطقه و اتهامهایی چون «جاسوسی» شتاب گرفته و در مواردی، بازداشت، بدرفتاری و حتی مرگ در مسیر بازگشت گزارش شدهاست. نهادهای امدادرسان هشدار دادهاند که اگر این روند ادامه یابد، شمار اخراجشدگان تا پایان سال به سه میلیون تن خواهد رسید؛ در حالی که طالبان هنوز برنامهای برای مدیریت این بحران ارائه نکردهاست.