عبدالسلام حنفی، معاون ادارای ریاستالوزرای طالبان گفت که با سفیر ایران در افغانستان، دربارهی اخراج مهاجران مفصلاً صحبت کرده و به وی گفته که باید حقوق این افراد مراعت شود تا «میان دو ملت، تنفری پیدا نشود.» او گفت که پیامی مبنی بر رعایت حقوق مهاجران از مراجع دیپلوماتیک مختلفی به ایران رسانده شده است.
این هشدار او در حالی مطرح میشود که قبل از این روابط طالبان با پاکستان، عمدتاً بر سرِ اخراج مهاجران، به تیرگی گراییده بود.
حنفی در بخش دیگر سخنانش تاکید کرد که سازوکاری برای توزیع زمین به بازگشتکنندگان ایجاد شده است که بر بنیاد آن، ادارات استخبارات، فرماندهی امنیه و ریاست امور مهاجران این گروه در سطح ولایات، مسئول شناسایی مستحقیناند.
او گفت به خانوادههایی که کمتر از 10 عضو دارند، در ازای هر فرد، یک بسوه زمین به آنها تعلق میگیرد.
معاون ریاستالوزرای طالبان گفت که روزانه بیش از 30 هزار تن از مسیر اسلام قلعه و 10 هزار تن دیگر از مسیر راه ابریشم به کشور بر میگردند. او افزود که در یک ماه گذشته، بیش از نیم میلیون تن برگشتهاند.
این مقام طالبان با استناد به اظهارات بازگشتکنندگان، گفت: «در مسیر راه و در اردوگاهها همراهشان رفتار صحیح صورت نگرفته است. همچنان، از طرف بعضی [باشندگان ایران] هم حقوقشان تلف شده است.»
حنفی گفت که حسن آخند، رییسالوزرای این گروه دستور داده که «در صورت لزوم»، از بالگرد و هواپیما برای انتقال مهاجران از مرزها به ولایتهای مربوطهی آنها، استفاده شود. او همچنین گفت که یک کمیته موظف به انتقال بازگشتکنندگان با «بودجهی دولتی» است.
در حالیکه طالبان از «رایگان» بودن خدمات انتقال بازگشتکنندگان و آمادگی برای استفاده از گزینههای جایگزین خبر میدهد، بسیاری از این افراد ناچارند با هزینهی سفر – که تقریباً دو برابر شده – به ولایتهای خود بازگردند.