نهاد حقوقبشری «فراگیر» ضمن قدردانی از حکم دادگاه کیفری بینالمللی برای بازداشت دو تن از رهبران طالبان، گفت امیدوار است این حکم آغازی برای یک روند «قوی و موثر» جهت پاسخگو ساختن طالبان باشد.
این نهاد از دادگاه کیفری بینالمللی خواست تا برای دیگر رهبران این گروه نیز حکم مشابهی صادر کند.
«فراگیر» در بیانیهی روز قبل خود گفت: «اعضای فراگیر از جامعهی جهانی میخواهند که به این حکم احترام بگذارد و از هرگونه تعامل یکجانبه و فاقد اصول اخلاقی با طالبان خودداری کند.»
دادگاه کیفری بینالمللی روز 17 سرطان، حکم بازداشت هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان و عبدالحکیم حقانی، رییس دادگاه عالی این گروه را بهدلیل نقششان در سرکوب زنان صادر کرد. بسیاری از نهادها، فعالان و سیاستمداران، این حکم را در راستای پاسخگو ساختن طالبان برای نقض حقوق بشر، مهم دانستند و از آن استقبال کردند.
در بیانیهی «فراگیر» آمده که اعضای این نهاد «از تمامی متحدان و حامیان خود، بهویژه کشورهای شیلی، اسپانیا، فرانسه، کاستاریکا، مکزیکو و لوکزامبورگ که نقضهای ساختاریافتهی حقوق بشر توسط طالبان را به دادگاه کیفری بینالمللی ارجاع دادند، قدردانی میکنند.»
این نهاد که متشکل از زنان فعال افغانستان میباشد، از جامعهی جهانی خواست تا همچنان در کنار زنان این کشور ایستاد شود و با حمایت از سازوکارهایی که طالبان را پاسخگو میسازند و فراهمسازی حمایتهای مالی، سیاسی و دیپلوماتیک برای زنان افغانستان، در تقویت تابآوری و «تداوم مقاومت مدنیشان تا بازگشت عدالت» یاری رسانند.
در بیانیهی «فراگیر» آمده که طالبان از طریق اجرای قانون «امر به معروف و نهی از منکر» خود، آزار و اذیت مبتنی بر جنسیت را نهادینه کرده و نظامی از «آپارتاید جنسیتی» را برقرار ساخته است. به باور این نهاد، سیاستهای طالبان موجب ایجاد بحرانهای فزایندهی انسانی و حقوقبشری در کشور شدهاند؛ بحرانیکه زنان، دختران و دیگر اقلیتهای آسیبپذیر بیش از همه از آن آسیبدیدهاند.