ایالات متحدهی امریکا، امروز (دوشنبه)، در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، به قطعنامهی پیشنهادی آلمان در مورد افغانستان رای منفی داد. این قطعنامه خواستار رعایت حقوق بشر، پایبندی طالبان به تعهدات بینالمللی افغانستان و تشکیل حکومت فراگیر شده است.
در پیشنویس این قطعنامه از ممنوعیت کشت کوکنار توسط طالبان، «بهبود امنیت» در کشور و ابتکار ملل متحد برای راهاندازی روند دوحه – که تعامل با طالبان را تسهیل میکند – استقبال شده است.
جاناتان شرایر، نمایندهی موقت امریکا در شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد، در نشست این مجمع گفت: «ایالات متحده دیگر رفتارهای فجیع این گروه را تسهیل نخواهد کرد.»
او افزود که نزدیک به چهار سال پس از رویکار آمدن طالبان، جهان همچنان «همان گفتگوها» را ادامه میدهد و هنوز با طالبان در مورد بهبود وضعیت افغانستان وارد تعامل میشود، بدون آنکه از این گروه نتایج [این تعامل] را مطالبه کند.
شرایر افزود که در واقع، جهان «شکست طالبان» را با تعامل بیشتر و منابع بیشتر پاداش داده است و قطعنامهی پیشنهادی آلمان نیز تکرار همان روند است.
او گفت که روند دوحه به رهبری سازمان ملل متحد تا کنون «نتایج پایداری» بههمراه نداشته است و ایالات متحده نسبت به تمایل طالبان برای مشارکت با «حسن نیت»، عمیقاً بدبین است. شرایر افزود: «آمادگی این گروه برای تعامل، فقط براساس خواستههای خودش و زیان ماست. اقدامات طالبان ما را متقاعد نکرده که روزی حاضر به ارائهی امتیازات واقعی یا دنبال کردن سیاستهایی منطبق با انتظارات جامعه جهانی باشد.»
جاناتان شرایر تاکید کرد: «موضع ایالات متحده این است که نمیتوانیم همزمان طالبان را تقویت کنیم و همچنین از آن بخواهیم که به تعهدات بینالمللیاش پایبند باشد و به تعهدات افغانستان در سطح بینالمللی احترام بگذارد. این دو موضوع در تضاد کامل با یکدیگر قرار دارند.»
او از طالبان خواست تا شبیه یک گروه «شورشی» رفتار نکند، تمامی شهروندان امریکایی را آزاد کرده و به «دیپلوماسی گروگانگیری پایان بخشد.
شرایر تاکید کرد: «تغییر در افغانستان باید از درون این کشور آغاز شود. برای دههها ما بار حمایت از مردم افغانستان را با صرف زمان، پول و از همه مهمتر، با جان امریکاییها به دوش کشیدیم. اکنون زمان آن فرا رسیده که طالبان مسئولیت را بهعهده بگیرند.»