در پی تصمیم پسین روسیه برای شناسایی طالبان، مقامهای پاکستانی اعلام کردند که اسلامآباد فعلاً قصدی برای برداشتن چنین گامی ندارد و تصمیم نهایی را بر اساس منافع ملی خود خواهد گرفت.
یک مقام رسمی پاکستانی در گفتوگو با روزنامه اکسپرس تریبون گفت: «میتوانم بگویم که ما هیچ عجلهای نداریم. تصمیمگیری ما بر اساس منافع خودمان خواهد بود.» او در عین حال احتمال اتخاذ رویکردی عملگرایانهتر را در صورت پیروی دیگر کشورهای منطقه از اقدام روسیه منتفی ندانست.
شفقت علی خان، سخنگوی وزارت خارجهی پاکستان، نیز روز جمعه در یک نشست خبری، واکنشی محتاطانه نسبت به تصمیم مسکو نشان داد و آن را مسئلهای میان دو کشور مستقل توصیف کرد.
مقامهای پاکستانی تاکید کردهاند که با وجود عدم بهرسمیتشناسی رسمی، اسلامآباد در عمل تعامل گستردهای با طالبان دارد. به گفته یکی از منابع، «در واقع، نوعی شناسایی دوفاکتو وجود دارد.»
پس از نشست سهجانبه وزیران خارجه پاکستان، افغانستان و چین در پکن، روابط دیپلوماتیک اسلامآباد و کابل به سطح بالاتری ارتقا یافتهاست و دو کشور در حال آمادهسازی برای تبادل سفیر هستند.
بهگفتهی منابع نزدیک به دولت پاکستان، یکی از دلایل اصلی تاخیر در بهرسمیتشناسی، مسئلهی حلنشدهی پناهگاههای هراسافگنی در خاک افغانستان است. طالبان اخیراً اقداماتی در این زمینه انجام دادهاست که از دید اسلامآباد میتواند مفید واقع شود.
از جملهی این اقدامات، برخورد با شهروندان افغانستان پیوسته به گروه تحریک طالبان پاکستان و صدور یک فرمان تازه از سوی رهبر طالبان است که در آن شهروندان افغانستان از مشارکت در آنچه «جهاد علیه پاکستان» خوانده شده، منع شدهاند. همچنین گزارشهایی منتشر شده که حاکی از خلع سلاح برخی گروهها در نزدیکی مرز پس از حملههای هراسافگنانهی پسین در وزیرستان شمالی است.
به باور تحلیلگران، رسیدگی طالبان به نگرانیهای امنیتی پاکستان و کشورهای همسایه میتواند گامی مهم در مسیر بهبود روابط باشد. نشریهی اکسپرس تریبون همچنین نوشته که از زمان سفر اسحاق دار، وزیر خارجهی پاکستان، به کابل، روابط دو کشور روندی مثبت به خود گرفتهاست و تبادلات سیاسی افزایش یافتهاند.
بر پایهی این گزارش، قرار است امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجهی طالبان، تا پایان ماه جاری میلادی به اسلامآباد سفر کند. این سفر در اصل برای ماه گذشته برنامهریزی شده بود، اما بهدلیل بحران ناشی از درگیری ایران و اسراییل به تعویق افتاد. انتظار میرود در این سفر، دو طرف پیشرفتهای مربوط به توافقات حاصلشده در سفر پیشین وزیر خارجهی پاکستان به کابل در ماه اپریل را مرور کنند.