ائتلاف مستقل جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان، در واکنش به بهرسمیتشناسی رژیم طالبان از سوی روسیه، این اقدام را «تاسفبار» خواند و «شدیداً محکوم» کرد. در بیانیهی این ائتلاف آمدهاست که مسکو با چنین تصمیمی، نهتنها چشم خود را بر رنجهای عمیق زنان افغانستان بسته، بلکه دست گروهی را فشرده که «مرتکب شدیدترین موارد نقض حقوق بشر، سرکوب نهادهای مدنی، و جنایتهای مستند علیه زنان» شدهاند.
در این بیانیه آمده است که این «تصمیم ننگین روسیه» در حافظهی تاریخی ملت افغانستان ثبت خواهد شد، و زنان افغانستان هرگز در برابر آن سکوت نخواهند کرد. در این اعلامیه افزوده شده: «ما عقبنشینی نمیکنیم و اجازه نمیدهیم هیچ رژیمی ما را حذف کند، چه با تفنگ، چه با دیپلوماسی.»
این ائتلاف، متشکل از زنان معترض در تبعید، در بیانیهاش تاکید کرده که آنها خود «شاهدان زنده و قربانیان اصلی رژیم طالبان» هستند؛ زنانی از طیفهای مختلف فرهنگی و اجتماعی، از آموزگاران و خبرنگاران گرفته تا هنرمندان، دانشجویان و مادرانی که با بازگشت طالبان، از ابتداییترین حقوق انسانی محروم شدهاند. در این متن آمده است: «در افغانستان امروز، زن بودن به جرم بدل شدهاست و این تصمیم روسیه، در حقیقت، مهر تاییدی بر همان جنایتهاست.»
ائتلاف با طرح پرسشهایی از کرملین، مشروعیت سیاسی این تصمیم را زیر پرسش بردهاست. از جمله، این پرسش که «کدام معیار حقوق بشری یا منطق سیاسی، بهرسمیتشناسی یک گروه زنستیز و هراسافگن را توجیه میکند؟» همچنین، در متن اعلامیه تاکید شده است که «بستن مکاتب و دانشگاهها بر روی دختران، شلاق زدن زنان در خیابانها، و دفن امیدها زیر برقعهای اجباری، نه ثبات سیاسی، که عین بربریت است.»
این جنبش اعتراضی، از جامعهی جهانی خواسته است که تصمیم روسیه را محکوم کرده و از مشروعیتبخشی سیاسی به طالبان تحت هر عنوانی خودداری کنند. در این بیانیه از کشورهای دموکراتیک خواسته شده تا تعامل با طالبان را منوط به رعایت کامل و بیقید و شرط حقوق زنان، از جمله حق آموزش، کار، آزادی بیان و مشارکت سیاسی بدانند. همچنین، از نهادهای بینالمللی خواسته شده که سیاستهای طالبانی علیه زنان را بهعنوان «آپارتاید جنسیتی» و جنایت علیه بشریت به رسمیت بشناسند.
در کنار این مطالبات، این ائتلاف خواهان تحریم هدفمند رهبران طالبان و مسدودسازی منابع مالی آنان شده و تأکید کرده که هیچ رابطهی اقتصادی و سیاسی نباید در غیاب پاسخگویی در برابر جنایتها شکل بگیرد.
این بیانیه در حالی منتشر میشود که تصمیم روسیه برای بهرسمیتشناسی رژیم طالبان، با واکنشهای فراوانی روبهرو شدهاست. تصمیمی که از سوی بسیاری، نه تنها پشتکردن به اصول بنیادین منشور سازمان ملل تلقی شده، بلکه، گامی خطرناک در جهت عادیسازی روابط با یک گروه غیرمنتخب و ناقض فاحش حقوق بشر خوانده شدهاست.