عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاستالوزرای طالبان، روز شنبه (۱۴ سرطان) از بندر بینالمللی بحری باکو در جمهوری آذربایجان بازدید کرد؛ حرکتی که بهگفتهی مقامهای طالبان با هدف بررسی ظرفیتهای ترانزیتی و تسهیل صادرات افغانستان به کشورهای منطقه و اروپا انجام شدهاست.
طالبان اعلام کرد که در جریان این بازدید، برادر از بخشهای مختلف بندر، از جمله امکانات تخلیه و بارگیری، روند انتقال کالاها، و زیرساختهای تدارکاتی آن بازدید کرده و با مقامهای بندری و نمایندگان شرکت راهآهن آذربایجان دیدار داشتهاست. او از این مقامها خواسته تا سهولتهای بیشتری برای صادرات محصولات افغانستان فراهم کنند و بر اهمیت گشودن مسیرهای جدید بازرگانی برای کشور تاکید کرده است.
طالبان همچنین ادعا کردند که مسئولان بندر بینالمللی باکو، از آمادگی خود برای همکاری در زمینهی انتقال محصولات صنعتی، زراعتی و مواد معدنی افغانستان به ترکیه و اروپا از طریق دهلیز لاجورد خبر دادهاند. بهگفتهی طالبان، طرف آذربایجانی همچنین ظرفیتهای خط آهن از مسیر ایران به روسیه را نیز مورد بحث قرار داده و بر آمادگی کامل برای همکاری در این زمینه تاکید کرده است.
این بازدید یک روز پس از آن انجام شد که برادر در نشست سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در باکو شرکت کرد و در آن خواهان تعامل «واقعبینانه» کشورهای عضو با طالبان شد. او همچنین تاکید کرد که رشد واقعی اقتصاد منطقه زمانی ممکن است که افغانستان بهعنوان یک عضو فعال و متحرک در چارچوب این سازمان نقش داشته باشد.
بندر بینالمللی بحری باکو، یکی از مهمترین گرههای ترانزیتی در مسیر دهلیز لاجورد، سالانه ظرفیت انتقال بیش از ۱۵ میلیون تُن کالا را دارد و از دید طالبان میتواند در صورت توسعهی مناسبات اقتصادی، به یکی از شاهرگهای تجارتی افغانستان بدل شود.
این تلاشها در حالی صورت میگیرد که طالبان بهرغم عدم بهرسمیتشناسی جهانی، بهدنبال گسترش مناسبات اقتصادی و جذب همکاریهای منطقهای است. اما مسیرهای بازرگانی، اگرچه باثبات و مفید بهنظر برسند، همچنان در سایهی چالشهای حقوقبشری، مشروعیت سیاسی و انسدادهای دیپلوماتیک باقی ماندهاند.