کمیسیون عالی رسیدگی به امور مهاجران و عودتکنندگان طالبان، اعلام کرد که روز گذشته (چهارشنبه، 11 سرطان)، 20 هزار و 51 تن از مهاجران افغانستان، از ایران وارد کشور شدهاند.
از میان «بازگشتیها»، 13 هزار و 843 تن از مرز اسلام قلعه و باقی از گذرگاه راه ابریشم در نیمروز، وارد افغانستان شدهاند.
اختلاف چشمگیری در آمارهای رسمی طالبان و دولت ایران وجود دارد. در حالیکه طالبان شمار «بازگشتکنندگان» در دهم سرطان را ۱۲ هزار و ۶۴۴ تن اعلام کرد، مقامهای ایرانی این رقم را ۲۱ هزار و ۵۰ تن گزارش دادند. این اختلاف نشان میدهد که آمارهای رسمی ممکن است تنها بخشی از واقعیت را بازتاب دهند و رقم واقعی «بازگشت» مهاجران بسیار بیشتر از آنچه باشد که رسماً اعلام میشود.
روند اخراج مهاجران افغانستان در پی اتهامهایی مبنی بر «همدستی» آنها با اسرائیل، تشدید شده است. ایران میگوید که مهاجران افغانستان با سازمان استخباراتی اسرائیل (موساد) برای انجام حمله علیه مقامهای ارشد این کشور، همکاری داشته است، اما شماری از سیاستمداران افغانستان و کارشناسان باور دارند که چنین کاری از توان مهاجران خارج است.
به گفتهی آنها، ترور مقامهای ارشد ایرانی توسط «نفوذیهایی» انجام شده که سالها در دل نظام جمهوری اسلام رخنه کرده بود. رحمتالله نبیل، رییس پیشین امنیت ملی افغانستان نوشته است: «در حالیکه جمهوری اسلامی ایران مصروف تعقیب تار موی دختران و خاموش ساختن صدای زنان در کوچه پس کوچه های تهران بود، موساد با خاموشی و مهارت، به اعماق نهاد های امنیتی، نظامی و هستهای رژیم ایران نفوذ میکرد.»
دولت ایران اخراج مهاجران را «مطالبهی عمومی» میداند، در حالیکه برخی دیگر باور دارند این موضوع پروژهی تحت حمایت دولت این کشور است.