در حالی که حملات ارتش اسرائیل به غزه همچنان ادامه دارند و انتقادات جهانی از ابعاد انسانی این جنگ رو به افزایش اند، دانلد ترمپ، رییسجمهوری ایالات متحده، دیروز (جمعه) اعلام کرد که احتمال دستیابی به آتشبس میان اسرائیل و حماس طی یک هفتهی آینده وجود دارد. این اظهارات در شرایطی بیان شده که نشانهای از مذاکرات رسمی در سطح منطقهای تا کنون مشاهده نشدهاست.
با این حال، قرار است رون درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل، هفتهی پیشرو برای مذاکره با مقامات دولت ترمپ دربارهی موضوعات مرتبط با غزه، ایران، و احتمال سفر نتانیاهو به کاخ سفید، به واشنگتن سفر کند.
ترمپ این اظهارات را روز جمعه، در گفتوگو با خبرنگاران مطرح کرد و گفت: «فکر میکنم خیلی نزدیک است. من همین حالا با برخی از افراد دخیل صحبت کردم.» او بدون اشاره به جزئیات یا نام افراد مذکور، افزود: «ما فکر میکنیم ظرف یک هفتهی آینده به آتشبس خواهیم رسید.»
بر بنیاد گزارش شبکهی الجزیره از اردن، این سخنان ممکن است برای مردم بمبارانشده و گرسنهی غزه «خبری خوشایند» باشد، اما «در حال حاضر، هیچ مذاکرهای در منطقه جریان ندارد.»
با این حال، برخی گزارشها حاکی از آن است که احتمال دارد بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در چارچوب تلاشها برای دستیابی به توافقهای عادیسازی روابط با کشورهای عربی، با نوعی آتشبس موافقت کند؛ طرحی که دولت ترمپ آن را پیشنهاد کردهاست.
از سوی دیگر، حماس پیش از این، شروط مشخصی برای پذیرش آتشبس مطرح کردهاست: توقف کامل جنگ اسرائیل علیه غزه، عقبنشینی نیروهای اسرائیلی از مناطق اشغالشده پس از نقض آتشبس در ماه مارچ، و نیز دریافت تضمینهایی از سوی امریکا مبنی بر ادامهی مذاکرات و پرهیز از نقض مجدد آتشبس توسط اسرائیل.
در همین حال، ابعاد انسانی جنگ در غزه با افشاگریهای جدید، وارد مرحلهای بحرانیتر شده است. به گزارش رسانهی اسرائیلی «هاآرتص»، برخی سربازان اسرائیلی اعتراف کردهاند که به دستور فرماندهان خود به افراد ملکی گرسنهی فلسطینی که برای دریافت کمکهای خوراکی مراجعه کرده بودند، شلیک کردهاند.
مقامهای صحی در غزه اعلام کردند که از اواخر ماه می تاکنون، نزدیک به ۵۵۰ فلسطینی در نزدیکی مراکز توزیع کمکهای بشردوستانه کشته شدهاند. این مراکز با حمایت اسرائیل و ایالات متحده اداره میشوند.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، روز جمعه نسبت به این وضعیت هشدار داد و گفت: «مردم صرفاً در تلاش برای سیر کردن شکم خود و خانوادههای شان کشته میشوند. جستوجو برای خوراک، نباید حکم اعدام باشد.»
سازمان داکتران بیمرز نیز شرایط فعلی در غزه را «قتلعامی در لباس کمک بشردوستانه» توصیف کرد.
در واکنش، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر و اسرائیل کاتز، وزیر دفاع، هدف قرار دادن افراد ملکی را تکذیب کردهاند.
با این حال، انتقادات از عملکرد نظامی اسرائیل در غزه، چه از سوی نهادهای حقوق بشری و چه از سوی مقامهای بینالمللی، رو به افزایش اند.
در سطح سیاسی، استیف ویتکوف، نمایندهی ویژهی ترمپ، که پیشتر به تیم دولت بایدن در زمینهی آتشبس و تبادل اسرا در غزه کمک کرده بود، اعلام کرد که در حال حاضر اطلاعاتی دربارهی احتمال پیشرفت در توافق آتشبس در دست ندارد.
آتشبس قبلی که در جنوری میان اسرائیل و حماس برقرار شده بود، در ماه مارچ توسط اسرائیل و با آغاز یک موج جدید از بمبارانهای ناگهانی در سراسر نوار غزه نقض شد.
پس از آن، اسرائیل سیاست محاصرهی کامل غزه را با هدف بازگرداندن اسرا اعلام کرد. در پی این محاصره، ورود خوراک، آب، دارو و سوخت به غزه متوقف شد و منجر به قحطی و گرسنگی گسترده در میان جمعیت ۲.۱ میلیون تنی این منطقه شد.