معاونیت اقتصادی ریاستالوزرای طالبان، امروز (شنبه، 7 سرطان)، با انتشار اعلامیهای، گفت که در سراسر افغانستان بهطور رسمی حدود ششهزار کارخانهی صنعتی فعالیت دارند.
در اعلامیه آمده که با استفاده از این کارخانهها، کشور در 130 بخش به «خودکفایی کامل» و در 100 بخش دیگر، به «خودکفایی نیمه» رسیده است.
طالبان از بخشهایی که به گفتهی این گروه، کشور به «خودکفایی کامل» رسیده نام نبرده است، اما آمارها نشان میدهند که افغانستان همچنان یک کشور واردکننده است، نرخ تورم در آن بالاست و در قیمت محصولات کمترین کاهشی رخ نداده است.
به گفتهی طالبان، کارخانههای کشور 570 نوع مواد، همچون آرد، روغن، نمک، دوا، آهن، سمنت، فولاد، مواد کیمیایی و محصولات دیگر تولید میکنند و در این کارخانهها حدود 135 هزار تن بهطور مستقیم مصروف کارند.
این گروه با وجودیکه ادعا دارد توانسته زمینهی اشتغالزایی را فراهم کند، اما به گفتهی منابع، شرایط کاری و میزان دستمزد کارگران، آنقدر پایین است که صرفاً کسانی در این کارخانهها کار میکنند که بهدلایلی، نمیتوانند خارج از کشور بروند.
معاونیت اقتصادی ریاستالوزرای طالبان در بخشی از اعلامیهاش، گفت که تعرفههای بلندی بر کالاهای وارداتی که در داخل کشور تولید میشوند، وضع کرده است؛ اقدامیکه در بازار آزاد با انتقادتی روبهرو است.
اقتصاددانان میگویند که در چنین شرایطی، صنایع داخلی بدون رقیب مهم باقی میمانند و میتوانند در قیمت و کیفیت مواد دستکاری کنند؛ مشتریان نیز چون گزینههای کمتری در اختیار دارند، «مجبور» به خرید محصولات این بازار میشوند.