دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم سازمان ملل متحد، اعلام کرد که در سال 2023، حدود 27 هزار تن از شهروندان کشور در 32 ولایت، مواد مخدر پرخطر استفاده میکردند که 10 درصد آنها را زنان و 8 درصد را کودکان تشکیل میداد.
این نهاد در گزارش تازهی خود، اعلام کرد که مجموعاً 651 نقطهی تراکم را در 32 ولایت شناسایی کرد که در آن افراد مصرفکنندهی مواد مخدر پرخطر تجمع میکردند و آمار این گزارش نیز از میان ششهزار و 893 تن از مصرفکنندگان این نقاط، در سال 2023 گردآوری شده است.
کابل به رغم آنکه تعداد نقاط تراکم کمتری (55) نسبت به قندهار (64) داشت، اما با چهارهزار و 700 مصرف کننده، بیشترین معتاد را در سراسر کشور داشت؛ در حالیکه فاریاب با سههزار و 200 مصرفکنندهی مواد مخدر پرخطر، جایگاه دوم را اشغال کرده بود.
میانهی سن آنها 35 بود، اکثراً در وضعیت اقتصادی – اجتماعی پایینتری قرار داشتند، نیم آنها هیچ آموزش رسمیای دریافت نکردند، 60 درصد متاهل بودند، بیش از یکپنجم بیخانمان بودند، با وجود نرخ 70 درصدی اشتغال، سهچهارم آنها کارهای نامنظم و غیررسمی انجام میدادند، هزینههای زندگی 43 درصد آنها را خانواده و یا دوستان تامین میکرد و یکسوم آنها گفتهاند که برای تامین مواد، به انجام جرایم روی آوردهاند.
میان زنان و مردان مصرفکننده، در نوع مواد مصرفی، شیوهی شروع و پیامدهای مصرف مواد، تفاوتهایی وجود داشت. مردان معمولاً مصرف مواد را زودتر و با حشیش آغاز کردهاند، در حالی که زنان بیشتر با تریاک شروع کردهاند. مصرف مواد در اغلب موارد بین سنین ۲۰ تا ۳۰ سالگی آغاز شده است. مصرف چرس در میان زنان نادر بود.
حدود یکپنجم پاسخدهندگان در این نقاط پیشینهی بازداشت به دلیل جرایم مرتبط با مواد مخدر داشتند (۲۰ درصد مردان و یک درصد زنان). نرخ بازداشت در مردان، افراد دارای سابقه تزریق، ساکنان مناطق روستایی، بیخانمانها، افراد مطلقه یا جداشده و کسانی با وابستگی بیشتر به مواد (بر اساس مقیاس شدت وابستگی) بالاتر بود. نیمی از پاسخدهندگان، پیشینهی تداوی را داشتند (۵۳ درصد مردان و ۲۹ درصد زنان).
دفتر مبارزه با مواد مخدر و جرایم ملل متحد با مقایسهی این پژوهش با مطالعهی مشابه در سال 2009، دریافت که در این پژوهش نرخ سواد شرکتکنندگان بالاتر، بیخانمانها و افراد تنها بیشتر، مصرف چرس و تریاک پایینتر و هروئین و محرکها بالاتر و همچنین مصرف موادهای تزریقی نیز بیشتر شده است.