ایتلاف مستقل جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان، روز گذشته (چهارشنبه، 4 سرطان)، اعلامیهای در پیوند به حمایت از زنان معترض، خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر، فعالان مدنی و دیگر افرادی که پس از سقوط جمهوری، به ایران پناه بردند، صادر کرد.
این ایتلاف در اعلامیهاش خواستار حمایت از پناهجویان افغانستان در ایران شد که به گفتهی این نهاد اکنون در شرایط «فاجعهباری» بهسر میبرند.
بر بنیاد اعلامیه، «شرایط جنگی، ناآرامیهای مرزی و سرکوب داخلی در ایران»، باعث شده فعالان مدنی افغانستان در ایران در معرض آسیبهای چندلایهای، از جمله اخراج، خشونت و طرد اجتماعی، قرار گیرند.
ایتلاف مستقل جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان گفت افراد یادشده از ابتداییترین حقوق انسانی محروماند و بدون سند، حمایت و افق روشن بهسر میبرند.
این ایتلاف از اتحادیهی اروپا، «کشورهای امن» و سازمانهای بینالمللی، بهویژه کمیساریای عالی ملل متحد در امور پناهندگان، خواست برای تخلیه و انتقال فوری فعالان افغانستان در ایران، به کشورهای دوم یا ایجاد سازوکارهای پشتیبانی اضطراری، اقدام کنند.
در اعلامیه آمده که دولت جمهوری اسلامی ایران نیز باید به تعهدات انسانی و اخلاقی خود در قبال پناهجویان افغانستان پایبند باشد و از بازداشت، اخراج و رفتارهای «خشونتآمیز» به آنها، خودداری کند.
در بخش دیگر اعلامیه آمده: «کشورهای منطقه، بهویژه ایران و پاکستان، نباید مقاومت این زنان را جرم تلقی کنند، بلکه باید به عنوان پناهدهندگان موقت، با کرامت و انسانیت عمل کنند.»
اعلامیه افزود: «در حالیکه این زنان زمانی در جادههای کابل، هرات، مزارشریف و تخار با صدای بلند از آزادی سخن میگفتند، امروز در اتاقهای تاریک، زیر سایهی وحشت، پنهان شدهاند نه فقط از ترس طالبان، بلکه از ناتوانی نهادهای جهانی و بیرحمی مرزها.»
دولت ایران به دلایل امنیتی که بهنظر میرسد ناشی از بازداشت شماری از شهروندان افغانستان در پیوند به همکاری با استخبارات اسرائیل باشد، شروع به تشدید اخراج مهاجران افغانستان کرد. این وضعیت نگرانیهایی را در مورد اخراج افرادی برانگیخته که از ترس طالبان به ایران پناه بردند و اکنون در صورت بازگرداندهشدن به افغانستان، در معرض خطر قرار میگیرند.