«مرکز آزادی بیان» با ارسال نامهای به کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان ملل متحد، خواستار اقدام فوری برای جلوگیری از اخراج دست کم ۵۰ خبرنگار افغانستان از ترکیه و نیز فراهمسازی امکان اسکان مجدد آنها در کشور دومی شد.
در این نامه آمده که پس از بهقدرت رسیدن طالبان، آزادی بیان و خبرنگاری مستقل در افغانستان، بهطور ساختاریافتهای «سرکوب» شده است؛ رسانهها تعطیل شدهاند و خبرنگاران بهطور مستمر با ترس، تهدید و آزار و اذیت مواجهاند. این وضعیت، به گفتهی مرکز آزادی بیان، باعث پناهبردن بسیاری از خبرنگاران و کارکنان رسانهای افغانستان به کشورهای دیگر، از جمله ترکیه شده است.
بر بنیاد اطلاعات ارائهشده در این نامه، ۱۰ تن از 50 خبرنگار یادشده موفق به تمدید مجوز اقامت خود در ترکیه نشدهاند و در وضعیت قانونی نامشخصی به سر میبرند. در همین حال، ۲۰ تن دیگر نیز دستور رسمی اخراج دریافت کردهاند. همچنین، برخی از خبرنگارانیکه تحت حمایت سازمان ملل قرار دارند، سالهاست که در ترکیه سرگرداناند. مرکز آزادی بیان هشدار داده که بازگرداندن این افراد به افغانستان میتواند جان آنها را در معرض تهدید جدی قرار دهد.
این نهاد تاکید کرده که علیرغم روایت برخی دولتهای غربی مبنی بر امن بودن ترکیه برای پناهجویان افغانستان، واقعیت زندگی خبرنگاران در این کشور با ناامنی، فشار روانی و بیثباتی اقتصادی همراه است. افزون بر آن، پس از واگذاری سفارت افغانستان در انقره و قنسولگری این کشور در استانبول به طالبان، امکان دسترسی این روزنامهنگاران به خدمات قنسولی نیز محدودتر شده است.
این نهاد همچنین از کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان خواسته تا به خبرنگاران یادشده، حمایتهای بشردوستانهای متناسب با شرایط ویژهی آنها، ارائه کرده و دسترسی آنها به خدماتی چون مشاورهی حقوقی و مراقبتهای صحی را تضمین کند.