میرویس ناب، معین سیاسی وزارت خارجهی دولت پیشین افغانستان که امروز (۶ جوزا)، در نشست «روند آنتالیا» سخن میگفت، اذعان کرد که کشورهای منطقه پیش از سقوط جمهوری، طالبان را به عنوان ابزاری برای تضعیف منافع امریکا در افغانستان تقویت میکردند.
او افزود پس از سقوط نظام جمهوری، هیچ قطعنامهای [در پیوند به افغانستان] نتوانسته حمایت جمعی منطقهای و فرامنطقهای را همزمان با خود داشته باشد.
ناب همچنین تاکید کرد: «وقتی موافقتنامهی دوحه شکل گرفت، دو دیدگاه در منطقه پدید آمد. برخی آن را فرصتی برای کمرنگ شدن نقش امریکا در منطقه میدیدند و شماری دیگر با دیدهی تردید به آن نگریستند.»
ناب با اشاره به وضعیت اقتصادی و اجتماعی افغانستان گفت که طالبان اقتصاد کشور را ویران کرده و به نیازهای مردم توجهی نمیکند. او گفت امنیتی که امروز در افغانستان وجود دارد، دستآورد این گروه نیست، بلکه نتیجهی «شکست نیروهای ضد طالبان» است که فعلاً چالشی در برابر این گروه ایجاد نمیکنند.
به باور او، پس از روی کار آمدن طالبان، افغانستان تمامی فرصتهای تعامل با جامعهی جهانی را از دست داده است.
این مقام پیشین همچنین تاکید کرد که فعالان افغانستان، در سه سال گذشته، «به شدت نامنسجم» عمل کردهاند و از این رهگذر آسیبهای جدی دیدهاند. با این حال، به باور او، همچنان میتوان با تغییر روایت و ایجاد گفتمان منطقهای، نگاه کشورها را نسبت به طالبان به چالش کشید.
او گفت: «ما باید با همسایگان خود وارد گفتوگو شویم و تاکید کنیم که عقد قرارداد با یک [حاکمیت] غیرمشروع کار درستی نیست. ما نیازمند رویکردی متفاوت هستیم؛ باید سیمایی از خود به جهان ارائه کنیم که به عنوان یک نیروی بدیل جدی گرفته شویم.»
بیشتر بخوانید: مجیبالرحمان رحیمی: طالبان رسانههای داخلی را به ابزار تبلیغاتی خود بدل کرده است