محمد یوسف، وزیر فدرال امور دینی و هماهنگی بینادیانی پاکستان، در یک نشست خبری، از دولت هند به دلیل منع سفر زائران سیک هندی که قصد انجام مراسم مذهبی در پاکستان را داشتند، به شدت انتقاد کرد. این مراسم قرار است در ماه جون به مناسبت یادبود از آرجان دیو جی، پنجمین گورو از ده گوروی آیین سیک و مهاراجه رنجیت سینگ، بنیانگذار امپراتوری سیک برگزار شود.
گورو آرجان دیو جی، یکی از رهبران معنوی برجستهی آیین سیک، و مهاراجه رنجیت سینگ، رهبر سیاسی و بنیانگذار امپراتوری سیک، هر دو از جایگاه ویژهای در میان پیروان این آیین برخوردارند. و همهساله زائران زیادی از هند برای اشتراک در این مراسمها وارد پاکستان میشدند.
سالگرد کشتهشدن گورو آرجان دیو جی (16 جون) در پاکستان، بهویژه در گوردوارای دیره صاحب در لاهور (محل کشتهشدنش)، گرامی داشته میشود. این مراسم برای سیکها اهمیت زیادی دارد، و زائران هندی معمولاً برای شرکت در آن به پاکستان سفر میکنند.
در همین حال، سالگرد درگذشت مهاراجه رنجیت سینگ (29 جون)، نیز در گوردوارای دیره صاحب در لاهور برگزار میشود، زیرا او در لاهور درگذشت و امپراتوری سیک او در این منطقه متمرکز بود.
این مراسمها تحت قرارداد دوجانبهی 1974 هند و پاکستان برگزار میشوند، که به زائران سیک هندی اجازه میدهد برای مراسمهای مذهبی مانند بیساکهی، سالگرد گورو نانک، و سالگرد مهاراجه رنجیت سینگ به پاکستان سفر کنند.
پس از حادثهی پهلگام در کشمیر که باعث کشته شدن ۲۶ گردشگر که گفته می شود افراد مسلح پس از بازجویی و مطمئن شدن از هندو بودن شان آنها را هدف قرار دادند، هند ورود زائران هندی را به پاکستان مانع شدهاست.
یکی از اقدامهایی که ظاهراً به مزاج پاکستان خوش نخورده است.
یوسف ادعا کرد که دولت هند تحت رهبری نارندرا مودی، به دلیل «موفقیتهای دیپلوماتیک پاکستان»، به اعمال محدودیتهای مذهبی روی آورده است، که «نقض آشکار قوانین بینالمللی» به شمار میرود. او تاکید کرد: «با جلوگیری از انجام وظایف مذهبی زائران، هند آزادی مذهبی را تضعیف میکند.»
اوهمچنین دولت هند را متهم به تبعیض مذهبی کرد و از هند خواست: «آزادی مذهبی باید حفظ شود، نه محدود.»
وزیر پاکستانی همچنین به آنچه «روایت گمراهکننده و نادرست» دربارهی حمله اخیر به معبد طلایی خواند، اشاره کرد و آن را تحریفی عمدی برای دامن زدن به تنشها دانست. او حفاظت و احترام به اماکن مذهبی اقلیتها در پاکستان را الگویی برای جهان توصیف کرد و از حمایت بیوقفهی اقلیتهای مذهبی، بهویژه سیکها، از دولت و نیروهای مسلح پاکستان در زمانهای تنش منطقهای تقدیر نمود.