عرفات جمال، نمایندهی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در افغانستان، اعلام کرد که در نتیجهی کاهش بودجه، کمکهای نقدی به هر خانوادهی بازگشتکننده، از دوهزار دالر به 150 دالر کاهش یافتهاند؛ مبلغی که باور او، بهسختی میتواند نیازهای اساسی آنها را پوشش دهد.
در خبرنامهی دیروز این سازمان آمده که از سپتامبر 2023، حدود سه میلیون مهاجر افغانستان از ایران و پاکستان، به کشور بازگشتهاند. به گفتهی عرفات جمال، آنها به سرزمینی بر میگردند که «بهشدت» برای پذیرششان آماده نیست.
جمال افزود که بازگشت مهاجران در صورت برخورد هماهنگ میتواند به فرصتی برای ثبات، رشد اقتصادی و همگرایی منطقهای تبدیل شود، اما هشدار داد: «اگر متحد نباشیم، بازگشت بیبرنامه میتواند ضربهای جمعیتی وارد کند و [افغانستان] را به سمت بیثباتی و آشوب بکشاند.»
بر بنیاد این خبرنامه، ادارات سازمان ملل بهعنوان «نیروهای ثباتآفرین» عمل میکنند و با ارائهی حمایتهایی مانند کمکهای نقدی برای ساخت سرپناه یا راهاندازی کسبوکارهای کوچک، از بازگشتکنندگان پشتیبانی میکنند.
سازمان ملل در مناطقی که میزبان شمار بیشتری از بازگشتکنندگان هستند، با احداث پروژههایی مانند مرکز صحی، مکتب، مسکن و اجرای پروژههای معیشتی، به تقویت زیرساختهای محلی را میپردازد. جمال این اقدامها را برای کاهش پیامدهای منفی بازگشت مهاجران «ضروری» دانست.
نمایندهی کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان در افغانستان، گفت که کمکهای نقدی —که اکنون کاهش یافتهاند— تنها میتوانند به بقای افراد کمک کنند، اما نقشی در پیشرفت آنها ندارند. او یادآور شد که این کمکها زمانی میتوانستند نقش «جبرانکننده» داشته باشند.