در تازهترین بمبارانهای مرگبار اسرائیل در نوار غزه، روز جمعه (۱۶ می)، دستکم ۱۴۶ تن کشته و بیش از ۴۵۹ تن دیگر زخمی شدند. به گفتهی مقامات صحی غزه، در میان قربانیان «زنان و کودکان» نیز شامل هستند. مقامات اسرائیلی این حملات را مقدمهای برای افزایش فشار بر حماس جهت «آزادی گروگانها» توصیف کردهاند. همزمان، اسرائیل دو بندر در یمن را که ادعا میکند توسط «حوثیها برای انتقال جنگافزار استفاده میشد،» هدف قرار داده و این حملات دست کم یک کشته و ۹ زخمی برجا گذاشتهاست.
وزارت صحت غزه میافزاید که در این حملات دست کم ۳۱ کودک و ۲۷ زن کشته شدهاند.
مروان السلطان، مدیر شفاخانهی اندونیزیایی در شمال غزه، گفت: «از نیمهشب تاکنون، ۵۸ کشته دریافت کردهایم، در حالی که شمار زیادی از قربانیان همچنان زیر آوار هستند. وضعیت داخل شفاخانه فاجعهبار است.»
بر اساس گزارش اسوشیتدپرس، در جنوب غزه، مناطق اطراف دیر البلاح و شهر خان یونس هدف قرار گرفتهاند، جایی که اسرائیل مدعی حمله به «پستهای موشک ضدتانک و ساختارهای نظامی» شد. اما احمد الفارا، رییس بخش کودکان شفاخانهی ناصر، گفتهاست که «سه کودک و پدربزرگشان در حال فرار از بمباران در خان یونس کشته شدند.»
همچنان حملات دیگر در شمال غزه، باعث فرار ساکنان اردوگاه جبالیه و شهر بیت لاهیا شدهاست. در پی این حمله اسرائیل ادعا کرد که «چندین شبهنظامی را در یک مجتمع نظارتی در این مناطق از بین برده است.»
از سوی دیگر، اسرائیل کاتز، وزیر دفاع اسرائیل تایید کرد که در حملات پسین، محمد سینوار، رهبر احتمالی شاخهی نظامی حماس و برادر یحیی سینوار، طراح حملهی اکتوبر ۲۰۲۳، هدف قرار گرفتهاست، هرچند سرنوشت او نامشخص است.
در همین حال، یک مقام اسرائیلی، به شرط ناشناس ماندن برای اسوشیتدپرس گفتهاست، که این حملات «پیشدرآمد عملیات بزرگتری است که در صورت عدم آزادی ۵۸ گروگان باقیمانده نزد حماس به زودی آغاز خواهد شد»
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، نیز روز سهشنبه متعهد شد که نیروهای اسرائیلی با «قدرت زیاد» وارد غزه خواهند شد تا حماس، که نزدیک به دو دهه بر غزه حاکم بوده، را نابود کنند.
حملات به یمن
همزمان، اسرائیل به دو بندر در یمن حمله کرده که به گفتهی مقامات اسرائیلی، توسط حوثیها برای انتقال جنگافزار استفاده میشد. این حملات یک کشته و نه زخمی بر جای گذاشت. نتانیاهو هشدار داد: «حملات بیشتری در راه است.» ارتش اسرائیل همچنین ادعا کرده که «چندین موشک شلیکشده از یمن به سمت حریم هوایی اسرائیل را در طول سفر دانلد ترمپ به منطقه رهگیری کرده است.»
سفر ترمپ و امید به آتشبس
هر چند رویتز گزارش داده بود که پس از اتمام سفر دانلد ترمپ، رییسجمهوری امریکا، ارتش اسرائیل قصد حملات گستره تر به نوار غزه را تا تصرف کامل آن دارد اما امیدهایی نیز از دخالت ترمپ در جنگ غزه و رسیدن به آتشبس نسبی وجود داشت.
با این حال ترمپ سفر خود به منطقه را که شامل توقف در سه کشور خلیج فارس بود، به پایان رساند. این سفر شامل بازدید از اسرائیل نشد. بسیاری امیدوار بودند که حضور ترمپ بتواند به توافق آتشبس یا ازسرگیری کمکهای بشردوستانه به غزه، که اسرائیل نزدیک به سه ماه است مانع آن شده، منجر شود.
هر چند او در ابوظبی به خبرنگاران گفت: «ما به غزه نگاه میکنیم. باید این موضوع را حل کنیم. بسیاری از مردم در حال گرسنگی هستند. اتفاقات بدی در جریان است.» با این حال، هیچ پیشرفت فوری در مذاکرات گزارش نشدهاست.
این اظهارات از سوی ترمپ در حالی است که شبکهی خبری «انبیسی» به نقل از پنج منبع آگاه گزارش داده که ترمپ، در حال کار روی طرحی برای انتقال دایمی حدود یک میلیون ساکن غزه به لیبیا است.
یک مقام پیشین امریکایی و دو منبع آگاه دیگر برای این شبکه گفتهاند که درباره این طرح، گفتوگوهایی با دولت لیبیا نیز انجام شده است. به گفتهی این منابع، در صورت پذیرش اسکان فلسطینیها، ایالات متحده ممکن است میلیاردها دالر از داراییهای مسدود شدهی لیبیا را که بیش از یک دهه مسدود بودهاند را آزاد کند.
ترمپ از تصاحب غره در گذشته نیز سخن گفته بود. او تاکید کرده بود که «ما آن منطقه را توسعه خواهیم داد و هزاران شغل ایجاد خواهیم کرد. [به جایی تبدیل خواهد شد] که کل خاورمیانه به آن افتخار کند.» برای دستیابی به این هدف، ترمپ گفته بود که ساکنان غزه باید بهطور «دایم» آنجا را ترک کنند.
بحران انسانی در غزه
حملات اسرائیل بر غزه از ۷ اکتوبر ۲۰۲۳ تاکنون، حدود ۵۳ هزار فلسطینی را کشتهاست، که به گفتهی وزارت صحت غزه، بسیاری از آنها «زنان و کودکان» هستند. تنها از زمان نقض آتشبس از ۱۸ مارچ بدینسو، نزدیک به ۳ هزار تن توسط ارتشاسرائیل، کشته شدهاند و ۹۰ درصد کل جمعیت غزه آواره شدهاند.
همچنان محاصرهی اسرائیل از ۲ مارچ بدینسو، ورود تمامی کمکهای بشردوستانه، از جمله خوراک و دارو، به غزه را متوقف کرده است.
کارشناسان امنیت خوراکی هشدار دادهاند که بدون لغو محاصره و توقف عملیات نظامی، غزه در آستانهی قحطی قرار دارد. حدود پنجصدهزار فلسطینی با خطر گرسنگی شدید مواجهاند و یک میلیون تن دیگر بهسختی خوراک کافی دارند.
کارشناسان بر این باور اند که سفر ترمپ به خاورمیانه، بی توجهی او به وضعیت غزه و عدم بازدید وی از اسرائیل به این معنی است که او «علاقهای برای پایان جنگ در نوار غزه ندارد.»
تشدید حملات اسرائیل در غزه و یمن، در کنار محاصرهی مداوم غزه، نگرانیها دربارهی وخامت اوضاع انسانی و افزایش تلفات ملکی را شدت بخشیدهاست.