یک پژوهش تازه از تجزیه و تحلیل دادههای 204 کشور، نشان میدهد که مردان نسبت به زنان، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا، دیابت و ایدز و مرگ ناشی از آنها، قرار دارند. این در حالیست که این گروه کمتر به دنبال تداوی و پایبندی به فرایند تداوی میباشد.
بر بنیاد این پژوهش، نرخ سگرت کشیدن مردان بهطور قابلتوجهی در 86 درصد از کشورها بالاتر از زنان بوده است. در مقابل، زنان در 64 درصد از کشورها نرخ چاقی بالاتری دارند.
پژوهشگران میگویند که عوامل گوناگونی، از جمله هنجارهای سختگیرانهی مرتبط به مردانگی ممکن است باعث شوند مردان کمتر از خدمات صحی بهرهبرداری کنند.
مردان و زنان شباهتهای زیادی با یکدیگر دارند، اما در برخی زمینهها، بهویژه در میزان آسیبپذیری نسبت به برخی بیماریها، تفاوتهایی میان آنها دیده میشود. هر چند این تفاوتها در اغلب موارد، ریشهی ژنتیکی ندارند.
کنت بوس و سارا هاوکس، بنیانگذاران «گلوبل 50-50» – نهادیکه در راستای برابری در حوزهی سلامت فعالیت میکند – میگویند که آنها مدتهاست که از فواید انتشار دادههای تفکیکشده بر بنیاد متغیر جنسیت، پشتیبانی میکنند. به گفتهی آنها، چنین امری نشان میدهد که مسیرهای سلامت مردان و زنان در کجا از هم جدا میشوند. آنها بر این باور اند که این رویکرد میتواند در فهم این نکته کمک کند که چه عواملی باعث میشوند تا چنین تفاوتهایی وجود داشته باشند. این عوامل ممکن است در نحوهی متفاوت ارائهی خدمات صحی، در بیماریهای مشخصی، به دو جنس باشند.
آنجلا چانگ، نویسندهی مسئول این مقاله، میگوید: «تفاوتهای جنسیتی تقریباً در هر نقطهای از مسیر سلامت وجود دارند، از نرخ بالای سگرت کشیدن در مردان تا شیوع بیشتر چاقی در زنان.»
این پژوهش پیشنهاد میکند که متخصصان صحت، باید راهبردهایی را برای تشویق مردان به مشارکت در خدمات پیشگیری و مراقبتهای بهداشتی توسعه دهند.
پژوهش یادشده تحت عنوان «دادههای تفکیکشده بر بنیاد جنسیت در مسیرهای سلامت: مروری بر دادههای جهانی در مورد فشارخون بالا، دیابت، ایدز و اچآیوی و تحلیل آنها» بوده و در ماه می سال روان، در مجلهی «پیالاواس» منتشر شده است.