خبرگزاری فرانسه، امروز (جمعه)، در گزارش خود پیرامون کمبود منابع آبی در کابل، آورده که کارشناسان مدتهاست دربارهی مشکلات آب کابل هشدار میدهند؛ مشکلاتیکه با کاهش پروژههای زیرساختی بزرگ و قطع کمکهای مالی به افغانستان پس از رویکار آمدن طالبان، بدتر نیز شدهاند.
هماکنون، منبع اصلی آب آشامیدنی پایتختنشینان، آب زیرزمینی است که طبق گزارشِ ماه می سازمان خیریهی «مرسیکور»، تا 80 درصد آن نیز آلوده میباشد. این آب، از بیش از ۱۰۰ هزار چاه غیرقانونی در سراسر کابل استخراج میشود؛ چاههایی که بهتدریج عمیقتر و در عین حال خشکتر میشوند.
در گزارش خبرگزاری فرانسه آمده که کابل با بحران آب قریبالوقوعی روبهروست که نتیجهی شهرسازی بیضابطه و سریع و همچنین سوءمدیریت در سالهای جنگ و تغییرات اقلیمی است. این وضعیت باعث شده برخی ساکنان کابل، مجبور شوند بین خرید غذا و آب، یکی را انتخاب کنند.
یونسیف، سال گذشته، هشدار داد که بدون اقدام فوری، «تا سال 2030، ممکن است آب زیرزمینی در کابل وجود نداشته باشد.» کارشناسان منابع آبی میگویند که چنین امری، «بدترین سناریوی» ممکن است. آنها باورمندند که حتی اگر پروژهها توسعهای نیز تکمیل شوند، «به این معنا نیست که وضعیت بهتر از اکنون خواهد شد.»
از آنرو که افغانستان «با برخی از شدیدترین اثرات تغییرات اقلیمی در منطقه» روبهرو است، طالبان بارها از سازمانهای غیردولتی خواسته پروژههای متوقفشدهی آب و تغییرات اقلیمی را از سر گیرند.
در دورهی جمهوری، قرار بود آب رودخانهی پنجشیر به کابل منتقل شود، اما با بهقدرت رسیدن طالبان، اجرای این پروژه به تاخیر افتاد. اکنون نیز 300 تا 400 میلیون دالر بودجه برای چنین کاری لازم است.
یکی از مدیران نگهداری چاهها در کابل به خبرگزاری فرانسه گفت که یک چاهیکه هفت سال پیش حفر شده بود، اکنون آب کمتری دارد و دو چاه دیگر در نزدیکی آن، خشک شدهاند. او که 20 سال تجربه در مدیریت آب دارد، افزود که محلهاییکه سطح آب پایینی داشتند، حالا خشک شدهاند. او گفت چاهی که زمانی با 70 متر حفرکاری، به آب میرسید، اکنون باید دوبرابر حفر شود.