صحرا کریمی، رییس پیشین «افغانفلم»، امروز (سهشنبه)، اعلام کرد که طالبان نام این نهاد را به «مدیریت سمعی و بصری» تغییر داده و اکثر کارمندانش را اخراج کرده است.
به گفتهی او، اکنون «افغانفلم» به واحد کوچکتری تنزیل یافته و تنها تعداد اندکی از کارکنان اداریاش باقی ماندهاند که مسئولیتشان «پاسخگویی به نیازهای تبلیغاتی و رسانهای» طالبان میباشد.
او همچنین هشدار داده که آرشیف «افغانفلم» که تنها مجموعهی تصویری از رویدادهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی سدهی پسین افغانستان است، اکنون با خطر نابودی یا «مصادرهی ایدئولوژیک» روبهرو است.
کریمی نوشت: «در نبود زیرساختهای رسانهای گسترده، افغانفلم تنها مرجع رسمی تولید محتوای تصویری و فرهنگی کشور بود و بسیاری از فلمسازان و هنرمندان برجسته از دل همین نهاد برخاستهاند.»
صحرا کریمی که واپسین رییس این نهاد بود، اقدام طالبان در این زمینه را ضربهای جبرانناپذیر به تاریخ فرهنگی و سینمایی افغانستان دانسته است. با باور او، حذف نام و هویت نهادی «افغانفلم»، نشانهای روشن از تلاش طالبان برای «پاکسازی فرهنگی، تحریف حافظهی جمعی و کنترول مطلق» بر روایتهای تصویری، رسانهای و سینمایی کشور است.
کریمی اذعان کرد که این اقدام طالبان، بخشی از سیاست بزرگتری است که در آن، این گروه کوشش میکند روایت «یکدست» خود را در مورد جامعه، تاریخ، زنان، اقلیتها و هنرمندان بسازد. او اما چنین کاری را در تضاد با واقعیت دانسته است.
افغانفلم، در دورهی محمدظاهر شاه، در سال ۱۳۴۷ خورشیدی تاسیس شد. این اداره، در دهههای مختلف، از دوران پادشاهی گرفته تا جمهوری، با وجود فراز و نشیبهای سیاسی، به فعالیت خود ادامه داده و گنجینهای ارزشمند از فلمهای مستند، داستانی، خبری و آرشیفی را حفظ کرده بود.