با افزایش نگرانی از «تصفیهی هدفمندانه» در درون صفوف طالبان، دادگاه عالی این گروه، امروز (سهشنبه)، اعلام کرد که تنها در سه ماه (از 13 میزان تا 11 جدی 1403)، 974 تن از نیروهای این گروه زندانی شدهاند.
در این خبرنامه آمده که دستور بازداشت نیروهای یادشده، توسط دادگاههای نظامی این گروه صادر شده است.
این گروه بارها بر «تصفیه و اصلاح» نیروهایش تاکید کرده است؛ اصطلاحات ناروشن که میتواند طیف گستردهای از افراد را شامل شود. صاحبنظران هشدار دادهاند که این روند، برخی از گروههای قومی را در میان طالبان بیشتر تحت تاثیر قرار میدهد.
همزمان، دادگاه عالی طالبان خبر داده که طبق دستور همین دادگاهها، ۱ هزار و 183 نیروی دیگر این گروه از بازداشتگاههای نظامی بهمنظور انجام تحقیقات بیشتر به ادارهی استخبارات و زندانهای عمومی ولایتها منتقل شدهاند.
برخی میگویند که طالبان با برقراری وضعیت «سرکوب دایم»، بیاعتمادی گستردهای را در کشور ایجاد کرده است؛ بهگونهای که نهتنها اعتماد بر «مخالفان» وجود ندارد، بلکه حتی نزدیکترین دوستها هم دشمنان بالقوه شمرده میشوند.
این سیاستها که با بازداشت گسترده و انتقال نیروهای خودی به زندانها و نهادهای استخباراتی همراه است، به باور منتقدان نهتنها نشانهای از بیثباتی درونی این گروه است، بلکه به مثابهی شمشیری دو لبه عمل میکند که پایههای قدرت این گروه را تضعیف میکند. این رویکرد، که تحت لوای «اصلاح» پیش میرود، با ایجاد فضای رعب و بیاعتمادی، حتی وفادارترین اعضای طالبان را به حاشیه رانده و احتمال فروپاشی انسجام داخلی در میان طالبان را افزایش میدهد.
متقدان میافزایند که نبود شفافیت در فرایندهای قضایی و فقدان معیارهای روشن برای اتهامات، این اقدامات را به ابزاری برای «تسویهحسابهای سیاسی و قومی» تبدیل کرده است. رفتاری که نهتنها «اعتماد عمومی» به حاکمیت طالبان را بیش از پیش مخدوش میکند، بلکه با تعمیق شکافهای اجتماعی و قومی، زمینه را برای ناآرامیهای گستردهتر در افغانستان فراهم میسازد، جایی که وحدت شکنندهی اقوام همواره «نقطهی ضعف» ثبات بوده است.