یافتههای تلویزیون دیار از آمارهای ارائهشده توسط کمیسیون عالی رسیدگی به امور مهاجران طالبان، نشان میدهند که از تاریخ 17 تا 21 ثور سال روان، دستکم 17 هزار و 212 تن از مهاجران افغانستان از ایران و پاکستان برگشتهاند.
حدود 65 درصد از بازگشتکنندگان را مهاجرانی تشکیل میدهد که از پاکستان به کشور وارد شدهاند. در این مدت، به رغم جنگ این کشور با هند، تغییر محسوسی در تعداد بازگشتکنندگان روی نداده است.
اخراج مهاجران افغانستان در حالی ادامه دارد که نهادهای حقوقبشری نسبت به تشدید بحران در صورت بازگشت آنها هشدار میدهند. به گفتهی این نهادها، شمار زیادی از این افراد را پناهجویانی تشکیل میدهد که از بیم پیگرد طالبان به ایران و پاکستان پناه بردهاند و بازگشتشان میتواند آنها را در معرض «انتقامجویی» این گروه قرار دهد.
یافتههای دیار همچنین نشان میدهند که از آغاز ماه ثور، تا روز یکشنبه، 77 هزار و 985 تن از مهاجران افغانستان از پاکستان و ایران اخراج شدهاند.
برخی نهادها هشدار دادهاند که افغانستان در وضعیت کنونی، ظرفیت لازم برای پذیرش شمار فزایندهی بازگشتکنندگان را ندارد. این افراد به خدماتی چون آموزش، اشتغال و مراقبتهای صحی نیاز دارند؛ خدماتی که در حال حاضر نیز با کمبودها و چالشهای جدی روبهرو اند.
در پی کاهش کمکهای جهانی، خدمات صحی در افغانستان بیشتر از پیش، شکننده شده است؛ همزمان، زنان و دختران نمیتوانند بالاتر از سطح ابتداییه، به ادامهی آموزش بپردازند و بحران بیکاری در کشور گسترش یافته است.
طالبان اما به باور صاحبنظران، نمیتواند چنین وضعیتی را کنترول کنند. این گروه با اعمال «محدودیتهای سنگین» بر مردم افغانستان، این کشور را در انزوا قرار داده و متعاقباً، کشور در حالت انزوا با بحران انسانی دستوپنجه نرم میکند.