اتحاد فعالان حقوق بشر، روز دوشنبه، با انتشار اعلامیهای خواستار لغو یوناما و بازنگری در فعالیتهای سازمان ملل در افغانستان شد. این نهاد گفت که یوناما با هدف کمک به دولت افغانستان در سال 2002، آغاز بهکار کرد اما پس از سقوط دولت جمهوری، ماموریت آن به تسهیلکنندهی کمکهای بشردوستانه تغییر یافت.
در اعلامیه آمده که یوناما در عمل، به یکی از مجریان اصلی طرح سیاسی «موزاییک» بدل شده که بهجای کمک به مردم، نقش «تسهیلگر سیاسی برای گروه هراسافگن طالبان» را ایفا میکند.
اتحاد فعالان حقوق بشر همچنین مطرح کردن سپردن کرسی نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل را بهمنزلهی شناسایی سیاسی و حقوقی طالبان دانسته که به باورش پیامدهای «فاجعهباری» برای نظم بینالمللی، حقوق بشر و امنیت جهانی دارد.
این نهاد میافزاید که راهحل نجات کشور از این وضعیت، با اراده و خواست مردم میسر است، نه از طریق تعامل با «گروههای هراسافگنی مانند طالبان.»
در بخشی از اعلامیه، ضمن محکومیت طرح موزاییک که به باور این نهاد باعث بازتولید بحران میشود، آمده که طرح یادشده که با اجرای دفتر یوناما و با نقشآفرینی برخی از «عناصر وابسته به هراسافگنی» در منطقه پیش برده میشود، نه بر مبنای اراده مردم؛ بلکه با هدف تسهیل برای مشروعیت به «گروه هراسافگن طالبان» طراحی شده است.
نهاد یادشده یادآوری میکند که سپردن کرسی نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل به طالبان، نهتنها ناقض منشور سازمان ملل، بلکه نقضکنندهی قطعنامههای متعدد این سازمان، بهویژه قطعنامهی 2513 آن است. در این قطعنامه آمده: «سازمان ملل، طالبان را بهرسمیت نمیشناسد و از احیای امارتش حمایت نمیکند.»
اتحاد فعالان حقوق بشر، نوشته: «طالبان نه تنها فاقد مشروعیت ملیاند، بلکه از اساس، از مشروعیت حقوقی، سیاسی و اخلاقی نیز تهی میباشد. هیچ طرحی برای آینده نمیتواند بر سازش با ترور، حذف زنان، سرکوب اقوام، خاموشسازی رسانهها و تبعید فعالان مدنی استوار باشد.»