ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی سازمان ملل در امور حقوق بشر افغانستان، شب گذشته در اسپیس زندهی تلویزیون دیار گفت که از استفادهی طالبان از کمکهای بینالمللی آگاه است؛ موضوعی که آن را «تاسفبار» خواند. با این حال، او تاکید کرد که «بخش بزرگی» از این کمکها به دست مردمان نیازمند رسیده است.
بنت همچنین با اشاره به «فساد گسترده» در دورهی جمهوری، گفت که تردید دارد کمکهای بینالمللی در آن زمان نیز «مستقیماً به نیازمندان رسیده باشد.» او افزود: «حتی در حکومت پیشین افغانستان نیز چنین کاری نمیشد. فساد زیادی در این رابطه وجود داشت.»
بنت تاکید کرد که کاهش کمکهای مالی به افغانستان، پیامدهای حقوق بشری به همراه داشته است؛ زیرا به گفتهی او، این موضوع افراد آسیبپذیر را از دسترسی به خدمات صحی و خوراکی محروم میکند و سازوکارهای حفاظتی را از بین میبرد. یکی از این سازوکارها، به گفتهی او، کمک به زنانی بود که تحت خشونت، از جمله خشونتهای خانوادگی قرار میگرفتند. این کاهش همچنین از نظر او، بر دیگر پروژههای مدنی مرتبط با حقوق بشر تاثیر گذاشته و آسیبپذیری در برابر ازدواجهای اجباری و کار اجباری را افزایش میدهد.
او خاطرنشان کرد که اکنون «بیشترین ضرر» از قطع کمکها را مردمان نیازمند افغانستان متحمل میشوند، نه طالبان. به باور او، این کمکها به ویژه در زمینهی فراهمسازی آموزش برای دختران کاربرد داشت. او گفت دختران در شرایطی که مکاتب بستهاند، از راههای دیگری همچون مراکز آموزشی زیرزمینی و آنلاین تحصیل میکنند و برای این کار به تلفون، کمپیوتر و اینترنت نیاز دارند؛ تمامی این موارد تحت تاثیر کاهش کمکها قرار میگیرند. وی همچنین افزود که منع کار زنان در نهادهای کمکرسان در افغانستان، باعث اختلال در فرایند کمکرسانی به زنان شده است، چرا که به گفتهی او در این کشور، مشارکت زنان در این امر هم «مناسب» و هم «موثر» است.
بنت گفت که سازوکارهایی وجود دارند که مانع از دسترسی طالبان به کمکها میشوند، وی اما خواستار «تقویت و افزایش» این سازوکارها شد.
او افزود که به گفتهی برخیها، این کمکها به نفع طالبان استفاده میشد و افراد نیازمند به آن «به درستی» دسترسی نداشتهاند و گزارشها و تحلیلهایی که او دیده نیز چنین چیزی را نشان میدهند. وی این موضوع را «مایهی تاسف» خواند، با اینحال تاکید کرد که «بخش اعظمی» از این کمکها به مردم میرسید.
ریچارد بنت در ادامه اشاره کرد که در کشورهای دیگری همچون سودان و یمن نیز کمکها بهطور کامل به دست نیازمندان نمیرسید. او افزود که در حکومت پیشین افغانستان هم همین وضعیت وجود داشت و «فساد گستردهای» مانع از رسیدن این کمکها به مردمان نیازمند میشد.
اسپیس زندهی تلویزیون دیار، شب گذشته (8 می)، با عنوان «زنان، حقوق بشر و آیندهی ناروشن افغانستان» با حضور ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر ملل متحد و سیما سمر، رییس پیشین کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان برگزار شده بود.