یافتههای تلویزیون دیار از آمارهای کمیسیون عالی رسیدگی به امور مهاجران طالبان نشان میدهند که در دوازده روز نخست ماه ثور سال روان، دستکم 48 هزار و 70 مهاجر افغانستان از ایران و پاکستان به کشور برگشتهاند.
بر بنیاد این یافتهها، نزدیک به نیمی از این مهاجران (12 هزار و 134 تن) از ایران وارد کشور شدهاند.
بازگشت مهاجران افغانستان در هفتههای پسین شدت یافته است. ایران با ایجاد حصار در مرز خود با افغانستان، تلاش دارد تا از ورود مهاجران غیرقانونی جلوگیری کند. همزمان، این کشور سیاست اخراج مهاجران غیرقانونی را در پیش گرفته است.
در همین حال، پاکستان نیز از ماه نوامبر ۲۰۲۳ به اینسو، سیاست اخراج مهاجران غیرقانونی را عملی میکند. مقامهای پاکستانی میگویند که دلیل این اقدام، نگرانیهای امنیتی است، زیرا به باور آنها، مهاجران در بسیاری از رویدادهای هراسافگنانه در این کشور دست دارند. با این حال، برخی این ادعا را نادرست میدانند و خواهان ادامهی اقامت مهاجران افغانستان در این کشور استند.
آصف درانی، نمایندهی ویژهی پیشین پاکستان در امور افغانستان، پیشتر، خواستار اعطای حق شهروندی به کودکان افغانستانِ متولد پاکستان و نیز ارائهی پناهندگی سیاسی به مهاجران افغانستان شده است.
شعیب سدل، مدیر ادارهی تحقیقاتی فدرال پاکستان نیز اخراج مهاجران بدون دلیل موجه را «نقض حقوق بشر» عنوان کرده و خواستار اقامت این مهاجران شد. او گفت که مهاجران تنها در مواردی چون تهدید به نظم عمومی، امنیت ملی، جاسوسی، هراسافگنی، جرایم سازمانیافته، پایان اعتبار ویزا و درخواست پناهندگی جعلی، مجاز است و در غیر این صورت، موضوع «نقض حقوق بشر» محسوب میشود.
به گفتهی او بازرگانان افغانستان میلیاردها روپیه به خزانهی پاکستان مالیات میپردازند و این مسئله باید دلیلی موجه برای ادامهی اقامت آنها در این کشور باشد.