آصف درانی، نمایندهی ویژهی پیشین پاکستان در امور افغانستان، خواستار اتخاذ رویکرد متعادلتری نسبت به مهاجران افغانستان شد.
او با اشاره به اینکه تایید جامعهی جهانی مبنی بر «برقراری صلح در افغانستان»، یکی از عوامل اصلی اخراج مهاجران افغانستان از پاکستان بوده، گفت که هماکنون بسیاری از این مهاجران در وضعیت بلاتکلیفی بهسر میبرند، زیرا قصد داشتند به امریکا یا اروپا بروند، اما با تغییر سیاستهای دولت ترمپ، این مسیرها با چالش روبهرو شدهاند.
این در حالیست که هماکنون بسیاری از مهاجران افغانستان در این کشور، از بازگشت به افغانستان هراس دارند و آنرا تهدید جدی در برابر جان خود میدانند. در همین حال، گزارشهای سازمانهای بینالمللی، از جمله یوناما، نشان میدهند که بازداشت، شکنجه و حتی قتل نیروهای امنیتی و مقامهای حکومتی پیشین، در افغانستان، همچنان ادامه دارد.
درانی خواهان اعطای حق شهروندی به کودکان افغانستانِ متولد پاکستان و نیز ارائهی پناهندگی سیاسی به مهاجران افغانستان شد. او اما تاکید کرد که جنبهی امنتی موضوع نیز باید مد نظر قرار بگیرد.
درانی با تأکید بر لزوم تفکیک میان نگرانیهای امنیتی و حضور قانونی مهاجران «صلحطلب و ساکن قدیمی» گفت: «این مسئله محدود به مرزهای ملی نیست، بلکه یک بحران انسانی و سیاسی فراگیر است که نیازمند توجه و اقدام فوری جامعهی جهانی میباشد.»
این سخنان در نشستی مطرح شد که از سوی «مرکز مطالعات پژوهشی و امنیتی» برگزار شده بود و در آن شماری از دیپلوماتها، کارشناسان، سفیران پیشین و بازرگانان افغانستان مقیم پاکستان، حضور داشتند.
در همین نشست، شعیب سدل، مدیر ادارهی تحقیقاتی فدرال گفت طبق قوانین بینالمللی، اخراج مهاجران تنها در مواردی چون تهدید به نظم عمومی، امنیت ملی، جاسوسی، هراسافگنی، جرایم سازمانیافته، پایان اعتبار ویزا و درخواست پناهندگی جعلی، مجاز است و در غیر این صورت، موضوع «نقض حقوق بشر» محسوب میشود.
او همچنین با اشاره به نقش اقتصادی مهاجران افغانستان گفت که بازرگانان افغانستان میلیاردها روپیه به خزانه پاکستان مالیات میپردازند و این مسئله باید دلیلی موجه برای ادامه اقامت آنها در این کشور باشد.