در تحلیلی تازه در «اندیتیوی» آمدهاست که توافقی محرمانه میان امریکا و طالبان بر سر بگرام، با توجه به منافع متقابلِ این دو، «کاملاً محتمل» است. در این نوشته تاکید شده که امریکا به پایگاهی راهبردی نیاز دارد و طالبان در پی امتیازات مالی و سیاسی است.
در این نوشته افزوده شده که تمایل طالبان برای مذاکره با امریکا به دلایل مشخصی صورت میگیرد. نخست، ترمپ تحریمهای اعمال شده توسط دولت جو بایدن را که به دلیل نقض حقوق بشر توسط طالبان، مقامهای امریکایی را از دیدار با مقامهای این گروه منع کرده بود، لغو کرده است. دوم، طالبان به دنبال کسب مشروعیت سیاسی و دسترسی به حدود نُه میلیارد دالر داراییهای منجمد شدهی افغانستان است که عمدتاً در بانکهای امریکا نگهداری میشود. بر بنیاد این نوشته در «اندیتیوی»، رفع تحریمها و برقراری ارتباط رسمی با امریکا میتواند راه را برای به رسمیت شناخته شدن «حکومت طالبان» توسط کشورهای دیگر نیز هموار کند.
در این تحلیل همچنان تاکید شده که دیدار پسین هیات امریکایی با حضور زلمی خلیلزاد و آدام بوهلر با مقامهای طالبان در کابل، که منجر به آزادی دو زندانی امریکایی شد، نشانهای از تغییر در روابط امریکا و طالبان تلقی میشود. دیداری که طالبان از آن استقبال کرد و خواستار «عبور از پیامدهای بیستسال جنگ» و ایجاد روابط مثبت سیاسی و اقتصادی شد.
در این نوشته آمدهاست که اهمیت این تحولات در پیوند با پایگاه هوایی بگرام برجسته میشود. دانلد ترمپ در نخستین نشست کابینهی دورهی جدید ریاستجمهوری خود اظهار داشت که قصد داشت در برنامهی خروج پیشین خود بگرام را حفظ کند «نه به خاطر افغانستان، بلکه به خاطر چین». ترمپ ادعا کرد که اکنون چین این پایگاه را کنترل میکند، چون دولت بایدن آن را واگذار کرده است، و افزود که «ما میخواهیم آن را نگه داریم». بر بنیاد این تحلیل در «اندیتیوی»، این اظهارات بیانگر اهمیت بگرام برای امریکا است؛ پایگاهی که میتواند موقعیتی راهبردی برای نظارت بر چین، آسیای مرکزی و ایران فراهم کند.
در این نوشته افزوده شده که اگرچه طالبان و چین هر دو کنترل چین بر بگرام را رد کردهاند، منابع مطلع تاکید دارند که ارتباطهای اطلاعاتی بین طالبان و امریکا همچنان برقرار است. بهویژه در بحبوحهی مسائل مربوط به ۷ میلیارد دالر سازوبرگهای نظامیای که امریکا در افغانستان برجا گذاشته است. سازوبرگهایی که دولت ترمپ خواستار بازگرداندن آنها شده، اما طالبان این درخواست را رد کردهاست.
در این تحلیل در «اندیتیوی» احتمال یک توافق محرمانه میان امریکا و طالبان بر سر بگرام، بعید دانسته نشدهاست.
همچنین در این نوشته، به حذف جایزهی تعیین شده برای بازداشت سراجالدین حقانی، رهبر شبکهی حقانی، توسط دولت ترمپ اشاره شده است. این اقدام، که شامل لغو جوایز برای سه رهبر ارشد طالبان از جمله حقانی میشود، لایهی دیگری از تحولات پیچیدهی سیاسی در افغانستان را نمایان میسازد. بنا بر این تحلیل، سراجالدین حقانی که روابطی پیچیده با شورای قندهار طالبان دارد، اخیراً در خارج از افغانستان بسر برده و دیدارهایی با مقامهای امریکایی در امارات متحدهی عربی داشته است.
بر بنیاد این تحلیل، تحرکات پسین طالبان در تعامل با امریکا در حالی صورت میگیرد که این گروه با فشارهای داخلی ناشی از داعش شاخهی خراسان و شکافهای درونی در صفوف خود مواجه است. با توجه به این شرایط شکننده، نویسنده در اندیتیوی نتیجه میگیرد که احتمال توافق بر سر واگذاری بگرام یا هرگونه همکاری پنهانی بین طالبان و امریکا «کاملاً محتمل» است.