منابع معتبر به تلویزیون دیار میگویند که طالبان به تمامی آموزگاران و دانشجویان دانشگاه هرات دستور دادهاست تا کلاه بر سر داشته باشند، ریش به اندازهای معین بگذارند و از پوشیدن دریشی خودداری کنند.
بهگفتهی منابع، این دستور از سوی هبتالله آخندزاده، رهبر این گروه صادر شده و بر بنیاد آن، آموزگاران و دانشجویان موظف شدهاند تا دستکم «یک قبضه ریش» داشته باشند و از اصلاح، بهویژه اصلاح دو سمت آن پرهیز کنند.
منابع میافزایند که یک هیات متشکل از نمایندگان امر به معروف طالبان در این دانشگاه، معاون دانشگاه و برخی دیگر از کارمندان، با تهیهی فهرستی از دانشجویان، به صنفهای درسی مراجعه کرده و بر اساس ظاهر آنها، از جمله داشتن کلاه، ریش و لباس محلی، به آنها «نمره» دادهاند. این هیات هشدار داده که تا سه هفتهی دیگر این روند را دوباره تکرار خواهد کرد و در صورتی که دانشجویان چنین قواعدی را رعایت نکرده و نمرهی پایینی بهدست بیاورند، از دانشگاه اخراج خواهند شد.
یکی از این منابع به تلویزیون دیار گفت که این گروه، چنین روندِ به باور او، «تحقیرآمیزی» را روی آموزگاران نیز تطبیق کردهاست. او افزود: «آنها به دانشکدهی ما آمدند سپس به هر یک از آموزگاران نمره دادند. برای یکی از همکاران ما که لباس وطنی داشت، کلاه بر سر داشت و ریش هم گذاشته بود، 30 نمره دادند. چون ریشش یک قبضه بود ولی از دو طرف، کمتر بود.» این منابع میافزایند که برای آموزگاران نیز هشدار مشابه داده شده که در صورت رعایت نکردن قواعد این گروه، اخراج خواهند شد.
به گفتهی منابع، پیش از این، مقامهای دانشگاه از جمله رییس، معاونان و نمایندگان امر به معروف، بهصورت غیررسمی و در محافل، نشستها، برنامههای آموزشی و صنفهای تفسیر قرآن، بارها بر رعایت این موارد از سوی آموزگاران، دانشجویان و کارمندان تاکید کردهاند، اما ابزار فشاری برای تطبیق دستوارتشان به کار نبسته بودند. منابع همچنین میگویند که آنها این دستورات را «الهی» میدانند و سرپیچی از آنها را نافرمانی از «امیرالمومنین» و «ترک فرض» توصیف کردهاند.
بهگفتهی منابع محلی، در جریان کارزاری که از چند روز پیش آغاز شده، اعضای هیات طالبان با حضور در صنفهای درسی، دانشآموزانی را که ریش خود را تراشیده بودند، یا ریش کمتری داشتند، به شیوههای مختلف مورد «توهین» قرار دادهاند.
همزمان با این اقدامات، منابع گزارش دادهاند که در نزدیکی دروازهی ورودی دانشگاه هرات، برخی دستفروشان، فروش کلاه را آغاز کردهاند.
در همینحال، دانشآموزان و آموزگاران از این وضعیت ابراز نارضایتی «شدید» کردهاند. یکی از دانشآموزان در پیامی به تلویزیون دیار گفتهاست: «با این وضعیت دیگر نمیشود در این کشور ماند؛ هر روز یک محدودیت نو، هر روز یک امر جدید، حدس زده نمیشود روز دیگر چه خواهد شد.»
این اقدام طالبان بخشی از سیاستهای محدودکنندهی این گروه به شمار میرود که پیش از این نیز با مداخلات گستردهای در امور آموزشی، تلاش کرده تا ساختار آموزشی دانشگاهها را دگرگون سازد.
طالبان پیشتر دانشآموزان مکتبها را موظف ساخت تا «کلاه و لنگی» بر سر بگذارند.