در پی عقبنشینی ناگهانی رییسجمهوری ایالات متحده از اعمال تعرفههای گسترده بر واردات، اتحادیهی اروپا اعلام کرد که به مدت ۹۰ روز وضع تعرفههای تلافیجویانه بر کالاهای امریکایی را متوقف میکند. اما در همین حال، تنش بازرگانی میان واشنگتن و بیجینگ نهتنها کاهش نیافته، بلکه با افزایش متقابل تعرفهها وارد مرحلهی تازهای از شدت شده است.
بر اساس اعلام روز پنجشنبهی کمیسیون اروپا، این تصمیم با هدف «دادن فرصت به مذاکرات» اتخاذ شده است. اورزولا فن در لاین، رییس کمیسیون اروپا، هشدار داد که اگر گفتوگوها به نتیجهی رضایتبخش نرسد، تعرفهها مجدداً اعمال خواهند شد.
عقبنشینی دانلد ترمپ در حالی صورت گرفت که بازارهای مالی پس از یک هفته نوسان شدید، واکنش مثبتی نشان دادند. شاخصهای بورس در اروپا و آسیا روز پنجشنبه صعودی شدند و این روند با جهشی چشمگیر در والاستریت، بزرگترین رشد روزانه از سال ۲۰۰۸ را ثبت کرد.
با وجود این عقبنشینی، ترامپ تعرفهی پایهی ۱۰ درصدی بر تقریباً تمام واردات را حفظ کرده و تعرفههای سنگین بر موتر، فولاد و آلمونیم همچنان پابرجا هستند. افزون بر آن، تعرفههای جدید علیه کالاهای چینی نیز لغو نشدهاند.
ترمپ سومین دور از افزایش تعرفه بر کالاهای چینی را در طول یک هفته اعمال کرده و میزان آن را به ۱۲۵ درصد رسانده است. این در حالیست که بیجینگ نیز، تعرفه بر کالاهای امریکایی را تا اینجای کار، به ۸۴ درصد افزایش داده است.
رییسجمهوری امریکا روز چهارشنبه اعلام کرد که در انتظار تماس از سوی شی جینپینگ، رییسجمهوری چین است تا امکان توافق فراهم شود. با این حال، مقامهای چینی تاکید کردهاند که گفتوگو تحت فشار و تهدید، پذیرفتنی نیست.
در تحولی دیگر، بازارها در انتظار انتشار گزارش شاخص قیمت مصرفکننده در ایالات متحده هستند. این گزارش که ساعت ۸:۳۰ صبح به وقت شرق امریکا (05:00 عصر به وقت کابل) منتشر میشود، احتمالاً نشان خواهد داد که نرخ تورم در ماه مارچ به ۲.۵ درصد در مقایسه با سال گذشته کاهش یافته است. این دادهها دورهای را پوشش میدهند که پیش از اعمال تعرفههای گستردهی جدید بوده، اما تحلیلگران هشدار دادهاند که تاثیر اصلی این تعرفهها ممکن است در هفتههای آینده آشکار شود و بر رشد اقتصادی و نرخ تورم اثر منفی بگذارد.
از نگاه بازار جهانی، جاپان و تایوان از جملهی برندگان بزرگ در معاملات روز پنجشنبه بودند و شاخصهای بورس آنها بیش از ۹ درصد افزایش یافتند.