رویترز در یک گزارش اختصاصی به نقل از یک مقام ارشد گروه شبهنظامی حزبالله نوشتهاست که این گروه در صورت خروج نیروهای اسرائیلی از جنوب لبنان و توقف حملات، آماده است با رییسجمهوری این کشور دربارهی جنگافزارهای خود مذاکره کند. این در حالی است که روز گذشته نیز رویترز به نقل از مقامهای عراقی و شبهنظامیان مستقر در این کشور نوشت که چندین گروه قدرتمند تحت حمایت ایران در عراق، برای مذاکره با دولت عراق اعلام آمادگی کردهاند. از سویی هم، واشنگتن و تهران نیز در آستانهی دیدار و گفتوگو بر روی مسایل هستهای تهران در شنبهی آینده قرار دارند.
در گزارش به نقل از یک مقام ارشد حزبالله آمدهاست که این گروه حاضر است «در چارچوب یک راهبرد دفاع ملی» دربارهی جنگافزارهای خود بحث کند، اما مشروط به خروج اسرائیل از پنج تپهی راهبردی در جنوب لبنان که پس از جنگ همچنان در کنترول این کشور باقی ماندهاند. او تاکید کردهاست که: «اگر اسرائیل از این نقاط عقبنشینی کند و تجاوزاتش علیه لبنان را متوقف کند، ما آمادهی مذاکره هستیم.»
این در حالی است که اسرائیل که در جریان جنگ، نیروهای زمینی خود را به جنوب لبنان اعزام کرده بود، در فبروی اعلام کرد، تا زمانی که «امنیت منطقه تضمین شود»، این مواضع را حفظ میکند، اما در نهایت قصد واگذاری آنها به ارتش لبنان را دارد.
تلاشهای داخلی برای خلع سلاح
در گزارش همچنان آمده که ژوزفعون، رییسجمهوری لبنان، متعهد شده است که «انحصار تسلیحات» را به دولت بازگرداند. سهمنبع سیاسی لبنانی گفتهاند که او قصد دارد بهزودی مذاکراتی با حزبالله آغاز کند.
عون تاکید کرده که خلع سلاح این گروه باید از طریق «گفتوگو» انجام شود، زیرا اقدام نظامی به درگیری منجر خواهد شد.
آتشبس میانجیگریشده توسط امریکا در نوامبر ۲۰۲۴، ارتش لبنان را موظف کرد، تاسیسات نظامی «غیرمجاز» را در جنوب رودخانه لیتانی در ۲۰ کیلومتری شمال مرز اسرائیل – برچیند و تسلیحات را مصادره کند.
با این حال، حملات هوایی اسرائیل گهگاهی بر حزبالله ادامه داشت.
همچنان مورگان اورتاگوس، فرستادهی امریکا، در سفر اخیرش به بیروت در ۶ اپریل به تلویزیون (البیسیآی) گفت: «حزبالله باید خلع سلاح شود و اسرائیل شلیک هراسافگنان به خاکش را تحمل نخواهد کرد.»
تغییرات احتمالی در راهبرد حزبالله
رویترز همچنان به نقل از دو منبع دیگر نوشته که این گروه «در حال بررسی تحویل جنگافزارهای قدرتمند خود، از جمله پهپادها و موشکهای ضدتانک، به ارتش لبنان در مناطق شمال رودخانهی لیتانی است.»
نعیم قاسم، رهبر حزبالله، در سخنرانی ۲۹ مارچ گفت که این گروه دیگر حضور مسلحانهای در جنوب لیتانی ندارد و به آتشبس پایبند بوده، اما اسرائیل را به نقض روزانهی آن متهم کرد.
همچنین قاسم هشدار داد که اگرچه هنوز زمان برای دیپلماسی وجود دارد، اما «مقاومت آماده است» و در صورت عدم پایبندی اسرائیل به توافق، ممکن است به «گزینههای دیگر» متوسل شود.
رویترز تایید کردهاست که حزبالله مسولیت توقف حملات و عقبنشینی اسرائیل را بر عهده «دولت لبنان» گذاشته است.
درخواست جدول زمانی و حمایت سیاسی
بر اساس اطلاعات گزارش، چند وزیر لبنانی، از جمله کمال شحادی، وزیر امور مهاجران، «خواستار» تدوین جدول زمانی برای خلع سلاح شدند. شحادی به رویترز گفتهاست که این فرآیند نباید بیش از شش ماه طول بکشد و به خلع سلاح شبهنظامیان پس از جنگ داخلی لبنان به عنوان الگو اشاره کردهاست. او تاکید کرده که جدول زمانی «تنها راه حفاظت از شهروندان در برابر حملات مکرر، خسارات اقتصادی و ویرانی است» و گفت که وزرا امیدوارند کابینه این پیشنهاد را تصویب کند و وزارت دفاع را مسول اجرای آن سازد.
نبیه بری، رییس پارلمان، نیز در این بحثها نقش «میانجی» را ایفا میکند.
حزبالله، به گفتهی کارشناسان، قدرتمندترین گروه شبهنظامی مورد حمایت ایران است.
این گزارشها در آستانهی دیدار میان ایران و ایالات متحده منتشر شدهاند؛ دیداری که قرار است روز شنبه در عمان برگزار شود. این نشست در حالی برنامهریزی شده که تنشها میان دو کشور در روزهای پسین به اوج خود رسیده اند. اکنون باید دید این گفتوگوها، و نیز مسئلهی خلع سلاح حزبالله، به چه نتیجهای خواهد انجامید، پرسشی که پاسخ آن را تنها زمان روشن خواهد کرد.