خبرگزاری رویترز به نقل از شش منبع آگاه گزارش داده که دولت امریکا روز گذشته (19 حمل) اقدام به ازسرگیری دستکم شش برنامهی کمکرسانی خوراکی این کشور کرد که پیشتر لغو شده بودند.
به گفتهی این منابع، جرمی لوین، معاون موقت ادارهی توسعهی بینالمللی ایالات متحده (یواسایآیدی) در ایمیلی به کارکنان این اداره دستور داد تا کمک به برنامه جهانی خوراک (دبلیواِفپی) در شش کشور، به استثنای افغانستان، بار دیگر آغاز شود.
بر بنیاد گزارش سازمان ملل متحد، ۲۲.۹ میلیون تن در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند، که این وضعیت، افغانستان را به دومین بحران بزرگ انسانی در جهان تبدیل کردهاست. کارشناسان هشدار دادهاند که قطع کمکهای حیاتی از سوی امریکا میتواند به «تشدید بحران انسانی، افزایش مهاجرت و حتی گرایش افراد به گروههای هراسافگن منجر شود.»
پیشتر در روز دوشنبه، ۱۸ حمل، رویترز گزارش داده بود که دولت امریکا کمکهای نجاتبخش به بیش از ۱۲ کشور، از جمله افغانستان، به ارزش بیش از ۱.۳ میلیارد دالر را متوقف کردهاست. از این مبلغ، ۵۶۲ میلیون دالر به افغانستان اختصاص داشت. اکنون، ادارهی توسعهی بینالمللی ایالات متحده از آغاز مجدد کمکها به برنامه جهانی خوراک در کشورهای لبنان، سوریه، سومالیا، اردن، عراق و اکوادور خبر داده، اما نام افغانستان و یمن در این فهرست دیده نمیشود.
تمی بروس، سخنگوی وزارت خارجه امریکا، روز گذشته در یک نشست خبری اعلام کرد که ایالات متحده بسیاری از برنامههای سازمان جهانی خوراک برای کمک به کشورهایی مانند افغانستان را بهدلیل بهرهمندی «گروه هراسافگن طالبان» لغو کردهاست.
جرمی لوین در ایمیل خود، که توسط رویترز مشاهده شده، ضمن عذرخواهی از کارکنان به دلیل این توقفها و ازسرگیریهای مکرر، نوشته است: «ذینفعان متعددی در این موضوع دخیلاند و ما باید تلاش کنیم تا تعادلی میان این منافع متضاد برقرار کنیم.»
به گفته دو منبع آگاه، تصمیم به ازسرگیری کمکها کشورهای یاد شده، در پی فشارهای داخلی دولت و مجلس نمایندگان امریکا اتخاذ شدهاست.