تمی بروس، سخنگوی وزارت خارجهی امریکا در یک نشست خبری روز گذشته (19 حمل) گفت که این کشور بیشتر برنامههای سازمان جهانی خوراک برای کمک به کشورهای مانند افغانستان را به این دلیل که «گروههای هراسافگنی همچون طالبان از آن مستفید میشدند»، لغو کرده است.
بروس افزود که نگرانی در این مورد، سالهاست که مستند شده و مورد بحث قرار گرفته است.
او با استناد به گزارش بازرس ویژهی ایالات متحده برای بازسازی افغانستان (سیگار) گفت که «دستکم یازده میلیون دالر از کمکهای خوراکی امریکا در نهایت به طالبان انتقال یافته و یا آنرا ثروتمند کرده است.» از اینرو او گفت که این کمکهای خوراکی برای اینکه با دخالت طالبان روبهرو نشوند، «تعلیق» شدهاند.
سخنگوی وزارت خارجهی امریکا افزود که 85 درصد از کمکهای ادارهی توسعهی بینالمللی ایالات متحده (یواسایآیدی) به برنامهی جهانی خوراک، در سراسر جهان همچنان فعال و در حال اجرا میباشد.
او قطع کامل کمکهای این کشور به برنامهی جهانی خوراک را «اشتباه» خوانده و افزود که این کشور در حالیکه با رویکرد متفاوتتری پیش میرود؛ اما همچنان متعهد به ادامهی کمکهای نجاتبخش میباشد.
رویترز پیشتر به نقل از مقامهای امریکایی گزارش داده بود که دولت امریکا «اکثر» -اگر نه همه- برنامههای کمکی باقیماندهی این کشور به افغانستان و یمن را لغو کردهاست. برنامهی جهانی خوراک این اقدام دولت امریکا را به مثابهی «حکم اعدام» برای میلیونها تن عنوان کرده بود.
این کمکها که بر بنیاد آمارهای گروه مردمی «ستاند اَپ فور اید» مجموعاً 1.3 میلیارد دالر بوده که از این میان، 562 میلیون دالر آن به افغانستان اختصاص داشت.
مقامات امریکایی به رویترز گفتند که بودجههای لغو شده در واپسین اقدام دولت امریکا، شامل بودجهی یک نهاد وابسته به سازمان ملل متحد که به کمک به زنان و دختران افغانستان میپردازد، برنامهی جهانی خوراک (دبلیوافپی) و دستکم شش سازمان غیر دولتی دیگر میباشد.
افزون بر این، منابع همچنان به رویترز اعلام کردند که کمک به شهروندان افغانستان که توسط وزارت خارجهی امریکا ارائه میشد نیز لغو شده است.
به باور مقامات امریکایی، قطع کمکها به افغانستان ممکن است «شرایطی را تقویت کند تا مردم را به پیوستن به گروههای هراسافگن همچون داعش، ترغیب کند.»