اسرائیل از زمان ازسرگیری جنگ علیه حماس در ماه گذشته، حضور نظامی خود را در نوار غزه بهطور قابلتوجهی افزایش داده و اکنون کنترول بیش از ۵۰ درصد از این منطقه را در دست دارد. این پیشروی، فلسطینیها را به بخشهای کوچکتر و در حال کاهشی از خاک غزه محدود کرده است.
بر اساس گزارش اسوشیتدپرس، بزرگترین منطقهی تحت کنترل ارتش اسرائیل در اطراف مرز غزه قرار دارد، جایی که خانهها، زمینهای کشاورزی و زیرساختهای فلسطینی بهطور کامل تخریب شده و به گفتهی سربازان اسرائیلی و گروههای حقوق بشری، دیگر قابل سکونت نیست.
منطقهی حایل نظامی در نزدیکی مرز اسرائیل، که از آغاز جنگ ۱۸ ماه پیش ایجاد شده بود، در هفتههای پسین دو برابر شده و در برخی نقاط تا عمق ۳ کیلومتر به داخل غزه گسترش یافته است.
همچنان این نشریه به نقل از ۵ سرباز اسرائیلی نوشته است که ارتش این کشور بهطور روشمند، زمینهای کشاورزی، لولههای آبیاری، محصولات، درختان و هزاران ساختمان مسکونی و عمومی را نابود کرده است.
یکی از این سربازان به اسوشیتدپرس گفتهاست: «هر چیزی که به نظر کار میکرد را تخریب کردند؛ فلسطینیها چیزی برای بازگشت نخواهند داشت.»
از سویی هم گروه «شکستن سکوت»، متشکل از کهنهسربازان «ضد اشغال»، در گزارش تازهی خود، این تخریبها را «عمدی و با هدف آمادهسازی زمینه برای کنترول آیندهی اسرائیل بر این منطقه» توصیف کردهاست.
در گزارش همچنان آمدهاست که علاوه بر منطقهی حایل، ارتش اسرائیل منظقهی «کوریدورنتزاریم» را نیز تحت کنترل دارد که شمال غزه، از جمله شهر غزه، را از جنوب این نوار، جدا میکند.
به گفتهی یاکوفگارب، استاد دانشگاه بنگوریون اسرائیل، این «دو منطقه دستکم ۵۰ درصد از کل نوار غزه را تشکیل میدهند.»
این در حالی است که هفتهی گذشته، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، از برنامهریزی برای ایجاد منطقهی کوریدور جدید در جنوب غزه خبر داد که شهر رفح را از بقیه قلمرو جدا خواهد کرد.
زندگی در ویرانهها
مناطقی که اکنون بخشی از منطقهی حایل هستند، زمانی محل زندگی صدها هزار فلسطینی و مرکز تولید کشاورزی غزه بودند. تصاویر ماهوارهای نشان میدهند که محلههای پرجمعیت به آوار تبدیل شدهاند و حدود ۱۲ پایگاه جدید ارتش اسرائیل در این مناطق احداث شده است.
همچنان نتانیاهو اعلام کرده که پس از نابودی حماس، اسرائیل کنترول امنیتی غزه را حفظ کرده و فلسطینیها را به «مهاجرت داوطلبانه» تشویق خواهد کرد، طرحی که با پیشنهاد دانلد ترمپ همراستاست و با مخالفت مردم غزه و برخی کشورهای جهان مواجه شدهاست.
همچنین ارتش اسرائل مدعی است که حملاتش بر اساس «اطلاعات» است و از آسیبرساندن به «افراد ملکی» جلوگیری میکند. اما سربازان مستقر در منطقهی حایل، آن را یک «منطقهی کشتار» برای اسوشیتدپرس توصیف کردهاند که در آن «هر فردی، از جمله زنان و کودکان، در فاصلهی ۵۰۰ متری تانکها هدف گرفته میشوند.»
گروههای حقوق بشری این اقدامات را نقض قوانین بینالمللی میدانند. نادیا هاردمن از دیدبان حقوق بشر، تخریب منطقهی حایل و جلوگیری از بازگشت ساکنان را مصداق «پاکسازی قومی» خوانده و «جابهجایی اجباری فلسطینیان را جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت» توصیف کردهاست.