در پی نشر گزارش اختصاصی تلویزیون دیار مبنی بر «ورود پنهانی» یک هواپیمای نظامی سی-۱۷ امریکایی به افغانستان، ذبیح الله مجاهد، سخنگوی طالبان، امروز در مصاحبهای با «خبرگزاری آفاق» ورود این هواپیما به افغانستان را تکذیب کرد و آنچه نشر شده را «شایعات» خواند.
مجاهد تاکید کرد: «مردم افغانستان به خوبی میدانند که چنین اتفاقاتی هیچگاه ممکن نیست. افغانستان یک کشور مستقل است و نیروهای امنیتی آن کاملاً مستقل عمل میکنند. هیچگونه نیازی به حضور نیروهای نظامی هیچ کشوری در افغانستان نیست و اجازهای نیز برای چنین حضوری داده نخواهد شد.»
وی همچنین گزارش نشر شده را «پروپاگند» خواند و ادعا کرد که به قصد «تخریب اذهان عمومی» مردم افغانستان منتشر شده است.
این در حالیست که دیروز، منابع مستقل ردیابی هوایی به تلویزیون دیار تایید کردند که یک هواپیمای نظامی سنگین سی-۱۷ امریکایی از مسیر فضای هوایی پاکستان وارد افغانستان شده است. بر اساس معلوماتی که دیار آنها را ارزیابی کرده، این هواپیما هنگام ورود به قلمرو هوایی افغانستان، ترانسپوندر (دستگاه پاسخدهنده راداری) خود را غیرفعال کرده و سپس، مجدداً در فضای هوایی تاجیکستان قابل ردیابی شده است. به گفتهی کارشناسان، این شیوه معمولاً حاکی از «محرمانه یا عملیاتی» بودن ماموریت پرواز است.
علاوه بر این، منابع گزارش کردهاند که پیش از پرواز هواپیمای سی-۱۷، دو هواپیمای سبک امریکایی با الگوهای پروازی خاص که شبیه به عملیاتهای «شناسایی و تجسسی» بود، در فضای افغانستان در حال پرواز بودهاند.
این هواپیماهای سبک، به صورت مکرر در مسیرهایی خاص، مانند پروازهای دایرهای بر فراز کابل و همچنین مسیر شمالی-جنوبی میان کابل و ولایت بغلان، پرواز کردهاند. چیزی که به گفتهی کارشناسان، معمولاً برای ماموریتهای مراقبتی، رصد هدفمند و نظارت دقیق انجام میشوند.
تحلیلگران حوزهی امنیت و هوانوردی بر این باورند که این تحرکات هوایی جدید ممکن است به عملیات نظارتی یا انتقال تجهیزات نظامی مرتبط باشد و احتمالاً با هماهنگی قبلی با طالبان انجام شده است. این تحلیلها با توجه به ویژگیهای پروازهای پسین و گزارشها از فعالیتهای «مشکوک» در پایگاه هوایی بگرام، تقویت میشوند.
از سویی هم، «مجمع راهبردی پاکستان» نیز دیروز در گزارشی، از فعالیتهای «مشکوک» در پایگاه هوایی بگرام خبر داد. این اندیشکده گزارش داد که یک هواپیمای «بینام و نشان» در ارتفاع ۲۷ هزار فُت از سطح دریا با سرعت ۱۱۲ گره (حدود ۲۰۷ کیلومتر در ساعت) در این منطقه پرواز کرده است. این هواپیما هیچ شناسهای برای ارتباطات رادیویی نداشته و اطلاعات آن در سیستمهای رادیویی قابل شناسایی نبوده است.
«منابع هوانوردی و دریایی» نیز که به رصد هواپیماها و فعالیتهای رادیوهای بیسیم میپردازد، دیروز ادعا کرد که طالبان اخیراً از دولت امریکا پولی دریافت کرده و پس از آن، از پایگاه هوایی بگرام عقبنشینی کردهاست. طبق گفته این منیع، به دنبال این تغییرات، یک هواپیمای سی-۱۷ با تجهیزات و وسایل نقلیه وارد پایگاه هوایی بگرام شدهاست.
این تحرکات هوایی را در حالی دیار گزارش میدهد که دانلد ترمپ، رییسجمهوری ایالات متحده، پیش از این بارها بر لزوم بازپسگیری کنترل پایگاه هوایی بگرام از طالبان تاکید کرده است. در همین راستا، تحلیلگران بر این باورند که فعالیتهای هوایی پسین ممکن است به تحولات سیاسی و امنیتی مرتبط با بازپسگیری این پایگاه اشاره داشته باشد.
با این حال، دولت امریکا تاکنون واکنشی رسمی به این گزارش نداشتهاست و ابهامات پیرامون این تحرکات هوایی و اهداف آنها تاهنوز پابرجا اند.