با وجود سقوط تاریخی و کمپیشینهی بازارهای مالی امریکا طی روزهای گذشته، به دنبال اعلام تعرفههای جدید بر واردات کالا به امریکا، دانلد ترمپ، رییسجمهوری این کشور، بار دیگر بر اجرای این برنامهی جنجالی خود تاکید کرد و از مردم امریکا خواست تا در برابر نوسانات اخیر بازار سهام «استوار بمانند.» او همچنین اعلام کرد که پنج تریلیون دالر سرمایهگذاری وارد اقتصاد امریکا شدهاست.
ترمپ در پُستی در شبکهی اجتماعی «تروثسوشال» اعلام کرد که سیاست تعرفهای او در حال نتیجه دادن است و بیش از پنج تریلیون دالر سرمایهگذاری به اقتصاد امریکا نیز تزریق شده است.
او سیاست تعرفه ها را «انقلابی اقتصادی» توصیف کرد و مدعی شد که مشاغل و کسبوکارها با «سرعتی بیپیشینه» به ایالات متحده بازمیگردند.
ترمپ همچنان نوشت: «استوار بمانید، این مسیر آسان نیست، اما نتیجهی نهایی تاریخی خواهد بود و ما امریکا را دوباره بزرگ خواهیم کرد.»
بر اساس این سیاست، تعرفهی ۱۰ درصدی بر تمامی کالاهای وارداتی به امریکا اعمال شده و برخی کشورها با تعرفههای سنگینتری مواجه شدهاند.
واکنش چین و تشدید تنشها
این سیاست اما با واکنش تند چین مواجه شده است. پس از اعلام تعرفههای جدید ۳۴ درصدی علیه چین توسط ترمپ در روز چهارشنبه که به تعرفههای ۲۰ درصدی قبلی اضافه شده، بیجنیگ نیز تعرفهی متقابل ۳۴ درصدی بر واردات امریکا وضع کرد. این تعرفهها قرار است از ۱۰ اپریل اجرایی شوند.
ترمپ در واکنش به این اقدام چین اظهار داشت: «چین خیلی بیشتر از امریکا ضربه خورده است. آنها اشتباه بازی کردند و وحشتزده شدند، چیزی که اصلاً نمیتوانند تحمل کنند.»
وی همچنین چین و دیگر کشورها را متهم کرد که سالها به شکلی «غیرقابل تحمل» با امریکا «بدرفتاری» کردهاند و این کشور را «سرسپرده و بیدفاع» خواند که دیگر چنین وضعیتی را تحمل نخواهد کرد.
از سوی دیگر شرکتهایی که وابستگی زیادی به بازار چین دارند، از جمله در بخشهای هوایی، کشاورزی و تجهیزات سنگین، بیشترین آسیب را دیدند.
هفت شرکت بزرگ فنآوری معروف به «هفت باشکوه» (اپل، مایکروسافت، انویدیا، الفابت، آمازون، مِتا و تسلا)، در مجموع حدود ۱.۸ تریلیون دالر از ارزش بازار خود را طی دو روز از دست دادند.
در مقابل، برخی بخشها مانند خردهفروشی و پوشاک، افت کمتری داشتند و شرکت «نایکی» حتی سود اندکی ثبت کرد.
از سوی دیگر، بر بنیاد گزارش اسوشیتدپرس، در داخل امریکا، یک گروه حقوقی محافظهکار تعرفههای جدید علیه چین را به چالش کشیده و آن را «تلاشی غیرقانونی» برای افزایش مالیات بر مصرفکنندگان امریکایی از طریق گرانتر شدن کالاهای وارداتی خوانده است.
این گروه معتقد است که این سیاست «به ضرر مردم عادی تمام خواهد شد.»
ترمپ اما همچنان بر موفقیت بلندمدت برنامهی خود اصرار دارد و آن را راهی برای «احیای اقتصاد امریکا» میداند.