منابع مستقل ردیابی هوایی، امروز شنبه (۵ اپریل) به تلویزیون دیار، ورود یک هواپیمای نظامی سنگین امریکایی سی-۱۷ را از طریق فضای هوایی پاکستان به افغانستان تایید میکنند. بر اساس معلوماتی که دیار آنها را ارزیابی کرده، این هواپیما هنگام ورود به افغانستان، سیستم ترانسپوندر (پاسخدهندهی راداری) خود را خاموش کرده و تنها پس از عبور از فضای افغانستان، بار دیگر در آسمان تاجیکستان ظاهر شده است.
روشی که از نظر کارشناسان، معمولاً نشاندهندهی ماهیت «محرمانه یا عملیاتی بودن» پرواز است.
این هواپیما ساعت ۰۲:۲۳ بعد از ظهر (به وقت محلی) وارد آسمان ننگرهار شده و ده دقیقه پس از آن، سیستم ترانسپوندر (پاسخدهندهی راداری) خود را خاموش کردهاست. این هواپیما سپس، ۰۳:۰۵ بعد از ظهر (به وقت محلی) از بدخشان افغانستان گذشته و وارد قلمرو هوایی تاجیکستان شدهاست.
رمز پروازی این هواپیما MOOSE59 بودهاست که بر بنیاد معلومات کارشناسان، موقتی است و صرفاً برای یک ماموریت خاص یا پرواز مشخص اختصاص داده میشود.
از سوی دیگر به گفتهی منابع، امروز، پیش از پرواز هواپیمای سی-۱۷، پرواز دستکم دو هواپیمای سبک امریکایی نیز با الگوهای پروازی خاص و شبیه به عملیاتهای «شناسایی و تجسسی»، در فضای افغانستان گزارش شدهاست که میتواند با این پرواز اخیر، مرتبط باشد.
این هواپیماهای کوتاهبرد به صورت مکرر، پروازهایی دایرهای و چرخشی بر فراز کابل انجام داده و نیز مسیر شمالی-جنوبی میان کابل و ولایت بغلان را طی کردهاند.
به گفتهی کارشناسان، این نوع پروازهای با الگوی منظم، معمولاً در ماموریتهای مراقبتی، رصد هدفمند، جاسوسی و نظارت دقیق استفاده میشود.
برخی تحلیلگران حوزهی امنیت و پرواز معتقدند که این تحرکات هوایی تازه، ممکن است با هماهنگی قبلی با طالبان و با هدف اجرای عملیات نظارتی یا انتقال تجهیزات در ارتباط باشد.
این رویدادها در حالیست که امروز، اندیشکدهی «مجمع راهبردی پاکستان»، که به تحلیل و نظارت بر تحولات نظامی میپردازد نیز، فعالیتهای هوایی «مشکوک» در پایگاه هوایی بگرام را گزارش داد.
برگهی «استراتکام» یا (فرماندهی راهبردی)، که خود را وابسته به این اندیشکده معرفی میکند نوشت: «ما مراقب پایگاه هوایی بگرام هستیم، جایی که نشانههایی از فعالیت هوایی غیر افغان مشاهده میشود.»
این برگه ادعا کرد که یک هواپیمای «بینام و نشان» در ارتفاع ۲۷ هزار فُت از سطح دریا با سرعت ۱۱۲ گره (حدود ۲۰۷ کیلومتر در ساعت) در این نقطه در حال پرواز بوده است. این صفحهی وابسته به «مجمع راهبردی پاکستان» افزوده که این هواپیما، هیچ شناسهای برای ارتباطات رادیویی نداشته و اطلاعات آن در سیستمهای رادیویی قابل شناسایی نبوده است.
در همینحال، «منابع هوانوردی و دریایی»، که به ردیابی هواپیماها و فعالیتهای رادیوآماتور (رادیوهای بیسیم) میپردازد، نیز ادعا کرده که طالبان اخیراً از دولت امریکا، پولی دریافت کرده و پس از آن، از پایگاه هوایی بگرام عقبنشینی کردهاست. به گفتهی این منبع، به دنبال این تغییرات، چندین هواپیمای (سی-۱۷)، با وسایل نقلیهی داخلشان وارد پایگاه بگرام شدهاند.
هواپیمای (سی-۱۷)، یک نوع هواپیمای حملونقل نظامی است که به دلیل توانایی در حمل بارهای سنگین و تجهیزات، بهویژه در عملیاتهای نظامی، استفاده میشود.
دانلد ترمپ، رییسجمهوری امریکا، پیشاز این بارها بر لزوم بازپسگیری کنترول این پایگاه از طالبان تاکید کردهاست.
ایالات متحده و طالبان تا کنون در این باره واکنشی نداشتهاند.