کارشناسان سازمان ملل متحد روز گذشته در بیانیهی مشترکی خواهان توقف اخراج، بازداشت، جابهجایی داخلی، ایجاد ترس و سایر فشارهایی شدند که به منظور اخراج مهاجران به افغانستان روی دست گرفته شدهاند.
آنها میگویند که اخراج این مهاجران تاثیرات چند بعدی دارد. گروههای آسیبپذیری همچون زنان، اقلیتهای جنسی، قومی و مذهبی، خبرنگاران، مدافعان حقوق بشر، مقامات پیشین دولتی و نیروهای امنیتی، در خطر تعقیب و آزارواذیت از سوی طالبان قرار خواهند گرفت. کودکان بهویژه کودکان بدون همراه در معرض خطر قاچاق، سوءاستفاده و ازدواج اجباری قرار میگیرند. این اخراج همچنان در شرایطی صورت میگیرد که وضعیت حقوقبشری به گفتهی این کارشناسان در افغانستان «وخیم» است و منابع مالی نهادهای کمکرسان بهشدت کاهش یافته؛ امریکه به باور آنها تاثیر منفی و چندبعدی روی وضعیت مهاجران میگذارد.
این کارشناسان هشدار میدهند که اخراج این افراد «بدون توجه به نگرانیهای واقعی آنها در زمینهی محافظت، از جمله خشونت مبتنی بر جنسیت و نقض حقوق زنان و دختران در این کشور، صورت میگیرد.»
این کارشناسان که شامل ریچارد بنت، گزارشگر ویژهی حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان، ریمالسالم، گزارشگر ویژهی خشونت در برابر زنان و دختران و سایر کارشناسان میشود، خواهان تدوین یک «راهحل پایدار» برای مهاجران افغانستان شده که به باور آنها این امر مستلزم حمایت گستردهی جامعهی جهانی میباشد.
سازمان ملل، عفو بینالملل و سایر نهادهای بینالمللی بارها از پاکستان خواستهاند تا از اخراج مهاجران افغانستان، بهویژه مهاجرانی که در صورت بازگشت در معرض آزارواذیت قرار خواهند گرفت، خودداری کند. اما با این حال پاکستان اخراج اجباری مهاجران را آغاز کرده است.