یک گزارش تحقیقی تازه نشان میدهد که باند قاچاقچیان افغانستان که «خطرناکترین» باند کشور بوسنیا میباشد، دست به «قاچاق، آدمربایی، تجاوز، اخاذی و دزدی» از مهاجرانی میزند که در تلاشاند تا وارد کشورهای اروپایی شوند.
در این گزارش آمدهاست که این باند که بهنام «بیدبلیوکه» میباشد، در سال 2023 به شهرت رسید و بیش از یک سال است که بسیاری از مسیرهای قاچاق مهاجران را در مناطق مرزی بوسنیا تحت کنترول خود دارد.
قربانیان اصلی این باند، کسانیاند که تلاش دارند تا بهگونهی غیرقانونی وارد کشورهای اروپایی شوند اما دولت این کشورها آنها را مسترد (دیپورت) میکند و در نهایت به دام چنین باندهای میافتند که تا شش هزار یورو از آنها اخاذی میکند؛ پولهایی که به حسابهایی در ترکیه، هالند و سویس وایریز میشوند. حتی در یک مورد از یک حساب بانکی، پولیس حدود 70 هزار یورو کشف کرد.
گزارش «شبکهی گزارشدهی تحقیقی بالکان» که بر بنیاد مصاحبههایی با قاچاقچیان، قربانیان، پولیس محلی و تحلیل ویدیوهای تیکتاک و پروندههای قضایی صورت گرفته نشان میدهد که این افراد دست به «خشونت و تجاوز» نیز میزنند. عدنان بگانویچ، سخنگوی وزارت داخلهی بوسنی در منطقه اونا-سانا، میگوید: «آنها دست و پای قربانیان خود را میبندند، بهشدت لتوکوب میکنند، تهدید میکنند، از آنها باج میگیرند و مجبورشان میکنند که با خانوادههایشان تماس بگیرند و بگویند که باید پول بفرستند، در غیر این صورت آسیب خواهند دید.» با این حال او میافزاید که پولیس گزارشهایی از تجاوز دریافت کردهاست؛ اما قربانیان همگی پسر و مرد استند.
برخی از اعضای این باند، پیشتر در صربستان نیز فعالیت داشتند. آنها پس از آنکه پولیس صربستان در سال 2023 عملیات گستردهای برای متلاشی کردن باندهای مسلح قاچاق انسان آغاز کرد، از این کشور خارج شدند.
در واقع، برای پناهجویان و مهاجران در سراسر مسیر موسوم به «مسیر بالکان» که از ترکیه به سمت کرواسی، سلوانیا، ایتالیا یا مجارستان میرود، شرایط دشوارتر شده است. فرانتکس، ادارهی مرزی اتحادیهی اروپا، اعلام کرده است که تعداد موارد عبور غیرقانونی از مرزها در سال ۲۰۲۴ نسبت به سال ۲۰۲۳، ۷۸ درصد کاهش داشته است.
در این گزارش تحقیقی آمدهاست که با کاهش فعالیتهای قاچاق، باندهایی مانند «بیدبلیوکه» به «دزدی، آدمربایی و اخاذی» روی آوردهاند؛ حتی برخی از اعضای این باند، کارت هویت ایتالیایی نیز دارند که کار آنها را در این زمینه راحتتر نیز میکند.
سال گذشته، چندین تن از اعضای این باند، به اتهام ارتکاب «جرایم خشن» بازداشت و محاکمه شدند.
تحقیق «شبکهی گزارشدهی تحقیقی بالکان» همچنان نشان میدهد که این باند از شیوهی عمل خاصی پیروی میکند که شامل «واسطههایی» میشود که برای اعضای این باند اطلاعاتی در مورد افرادیکه توسط پولیس کرواسی مسترد (دیپورت) میشوند به آنها میدهند. حتی برخی از این «واسطهها» در اردوگاههای دولتی مهاجران نیز حضور دارند و به باند «بیدبلیوکه» اطلاع میدهند که چه زمانی این افراد از مرز عبور داده میشوند.
لارنس جَبز، پژوهشگر دانشگاه بولونیا میگوید: «قطعاً ارتباطی بین اخراج مهاجران و گروگانگیریهایی که اتفاق میافتد وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.» او حتی میگوید که خشونتی که از سوی پولیس مرزی و قاچاقچیان اعمال میشود، گاهی «بهطرز چشمگیری مشابه است.» او همچنان افزود: «اگر توصیفی از این رویدادها بدون اشاره به شخصیتهای درگیر بنویسید، به نظر میرسد که این افراد یکسان هستند.»
حتی مسترد کردن مهاجران که عملی «رایجی» نیز است، توسط کارشناسان حقوق بشر و عالیترین دادگاه اروپا به عنوان «نقض قوانین بینالمللی» مورد انتقاد قرار گرفته است.