به گزارش اسوشیتدپرس، پاکستان طرح اخراج حدود ۳ میلیون مهاجر افغانستان را که قرار بود از اول اپریل آغاز شود، به دلیل تعطیلات عید فطر، به ۱۰ اپریل به تعویق انداخته است. این اقدام بخشی از برنامهی سراسری دولت پاکستان برای اخراج اتباع خارجی فاقد مدارک قانونی، بهویژه مهاجران افغانستان، است که از اکتوبر ۲۰۲۳ آغاز شده و با انتقاد سازمانهای حقوق بشری، طالبان و سازمان ملل متحد مواجه شده است.
بر بنیاد اسناد دولتی که اسوشیتدپرس به آنها دسترسی پیدا کرده، مهلت خروج داوطلبانهی مهاجران دارای کارت شهروندی افغانستان (ایسیسی) از اسلامآباد و شهر راولپندی تا ۳۱ مارچ تعیین شده بود، اما اکنون عملیات بازداشت و اخراج به ۱۰ اپریل موکول شده است. طبق آمار سازمان بینالمللی مهاجرت، در ۱۸ ماه گذشته حدود ۸۴۵ هزار مهاجر افغانستان از پاکستان خارج شدهاند و هنوز حدود ۳ میلیون تن در این کشور باقی ماندهاند که شامل ۱.۳۴۴ میلیون تن دارای کارت ثبتنام (پیاوآر)، ۸۰۷ هزار تن دارای کارت شهروندی (ایسیسی) افغانستان و ۱ میلیون تن بدون مدارک قانونی هستند.
دولت پاکستان اعلام کرده که مهاجران دارای کارت ثبتنام (پیاوآر( تا ۳۰ جون فرصت اقامت دارند، اما کسانی که برای اسکان مجدد در کشورهای سوم منتظر اند نیز، باید تا ۳۱ مارچ اسلامآباد و راولپندی را ترک کنند. مقامات پاکستانی همچنین قصد دارند با همکاری سفارتخانههای خارجی، اسکان مجدد این مهاجران را تسهیل کنند و در غیر این صورت آنها را اخراج خواهند کرد.
این طرح در حالی اجرا میشود که صدها هزار مهاجر افغانستان پس از تسلط طالبان بر افغانستان در سال ۲۰۲۱ به پاکستان گریختند و بسیاری از آنها برای اسکان در امریکا از طریق برنامهای ویژه در انتظار بودند، اما این برنامه با توقف از سوی دانلد ترمپ، رییسجمهوری امریکا، دست کم ۲۰ هزار تن را بلاتکلیف گذاشته است.
طالبان خواستار بازگشت مهاجران «با احترام و از طریق توافق دوجانبه» شدهاست. عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت مهاجران افغانستان، به اسوشیتدپرس گفت: «پاکستان بهصورت یکجانبه و بدون هماهنگی با سازمان ملل یا دولت طالبان عمل میکند که این نه به نفع آنها و نه به نفع ماست.» وی افزود که این اقدام باعث افزایش نفرت علیه پاکستان میشود و بازگشت انبوه مهاجران برای افغانستان چالشبرانگیز است.
پاکستان برای اجرای این طرح، دو ایستگاه ترانزیت در خیبر پختونخوا، یکی در نصیر باغ نزدیک پشاور و دیگری در لندی کوتل نزدیک گذرگاه تورخم، ایجاد خواهد کرد. با این حال، سرنوشت کودکانی که در پاکستان از والدین اهل افغانستان متولد شدهاند، زوجهایی با مدارک متفاوت و خانوادههایی که یکی از والدین پاکستانی است، همچنان نامشخص است. مقامات به اسوشیتدپرس گفتهاند که کارکنان امور اجتماعی برای رسیدگی به این موارد حضور خواهند داشت.
در این میان، مهاجرانی مانند امید خان، ۳۰ ساله، که دارای کارت شهروندی است اما همسرش تا جون میتواند بماند، و نذیر احمد، ۲۱ ساله، که در پاکستان متولد شده و هیچ شناختی از افغانستان ندارد، از بلاتکلیفی و آیندهی نامعلوم خود ابراز نگرانی کردهاند.