هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، در سخنرانی عیدی خود گفت که جهان در تلاش است تا با ایجاد اختلاف، طالبان را نسبت به او بیباور سازد و این تفرقه را به ابزاری برای تضعیف این گروه تبدیل کند. او این موضوع را بخشی از نقشهای بزرگتر دانست که به گفتهی او، به سود «کفار» تمام میشود و میتواند طالبان را به جان یکدیگر بیندازد.
او گفت: «دنیا کوشش میکند که این طور اختلاف ایجاد کند که از رهبر تان اطاعت نکنید. رهبر تان آدم غلط است. بعد، فایدهاش به کفار میرسد و مسلمانان باز به جان همدیگر میافتند.»
او این تلاش را خطری جدی خواند که میتواند «وحدت طالبان» را از میان ببرد و منجر به جنگ داخلی و فرورفتن افغانستان به «گودال آتش» شود.
او همچنین از آنچه تبلیغات منفی علیه طالبان خواند، به شدت انتقاد کرد و آن را کار «شیطانها» و طرفداران دموکراسی دانست که به دنبال جدایی مردم از این گروهاند. به گفتهی او: «شیطانها کوشش میکنند که مردم عام را از طالبان دور کنند. آنقدر تبلیغات زهری که طرفداران دموکراسی، طرفداران کفار، عیبها و تهمتها را به رهبران طالبان وارد میکنند، که رهبران طالبان بیکیفیت است، اینطور آنطور است.» او هشدار داد: «ببینید که کوشش میکنند، افغانستان یک بار دیگر به گودال آتش تبدیل شود. میخواهند جنگ شروع شود. میخواهند طالبان و مردم را جدا کنند.»
هبتالله همچنین مدعی یکپارچگی میان طالبان و مردم شد و گفت: «شما از ما جدا نیستید. شما مردم امارت ما هستید. امارتی و غیرامارتی وجود ندارد. همه امارتی هستید. به زن و مردم احترام دارم. هرچیزی که است، همه یکی استیم. به جهاد تان احترام دارم.» او همچنین اطاعت از رهبری را فرض اسلامی دانست و افزود: «اطاعت کنید. اطاعت حکم اسلام است… حالا که جامعه جور است، رهبر دارد، نظم جور است، رهبر مسلمان که حکم میدهد، اطاعت کنید. اگر نکنید، آخر به جنگها دچار میشوید.»
هبتالله با یادآوری تجربهی جنگهای داخلی پس از «جنگ» علیه روسها، از طالبان خواست که پشت نظام اسلامی بایستند و به تبلیغات دشمنان گوش ندهند. او با لحنی احساسی گفت: «کفار چگونه به شما قابل اعتماد شد و به مجاهدان خود اعتماد ندارید؟» او گفت: «به مجاهدان، مسئولان، علما، شیخها، طالبان و مرد و زن میگویم که از نظام اسلامی حمایت کنید.» او تاکید کرد که اگر این وحدت شکسته شود، تجربهی تلخ گذشته تکرار خواهد شد.
اظهارات هبتالله آخندزاده دربارهی تلاش جهان برای بیاعتبار کردن او و ایجاد تفرقه میان طالبان، در حالی مطرح میشود که حذف نام سراجالدین حقانی و دو عضو دیگر شبکهی حقانی از فهرست «پاداش برای عدالت» ایالات متحده و «گفتوگوهای پشت پردهی این شبکه با امریکا» بر سر آزادی زندانیان، زنگ خطر را برای جایگاه او به صدا درآورده است. به باور برخیها، هبتالله که خود را در محاصرهی توطئههای خارجی و تبلیغات «کفار» میبیند، به وضوح از تقویت موقعیت حقانیها و نزدیکی آنها به غرب هراسان است؛ حرکتی که میتواند اقتدار مطلق او را در رهبری طالبان به چالش بکشد و او را در برابر جناحی قدرتمندتر، منزوی کند. این تحولات، فریاد او برای اطاعت و وحدت را نه نشانهی قدرت، بلکه علامتی از نگرانی عمیقش از فروپاشی پایگاهش در درون طالبان نشان میدهد.
بیشتر بخوانید:
حملهی تند هبتالله به حقانیها: «کفار» چگونه به شما قابل اعتماد شد؟
هبتالله: حاکمیت طالبان ۲۰ سال دیگر با خون مردم پابرجا میماند