«خانهی آزادی بیان» در اعلامیهای از ممنوعیت پخش تصاویر زندهجانها در رسانههای ولایتهای بدخشان، بغلان و نیمروز ابراز نگرانی کرده و این اقدام طالبان را «نقض آشکار آزادی بیان و حق دسترسی مردم به اطلاعات» دانستهاست. این نهاد همچنین تاکید کرده که این محدودیتها نشاندهندهی «تشدید سانسور رسانهای» در افغانستان است.
این نهاد هشدار داده که ادامهی این روند میتواند به ممنوعیت کامل پخش تصاویر زندهجانها در سراسر افغانستان منجر شود.
«خانهی آزادی بیان» میگوید که سران و سخنگویان طالبان پیوسته در رسانهها حضور دارند و بدینوسیله میخواهند تا از رسانهها بهگونهی «سنجیده و ابزاری برای اهداف تبلیغاتی خود بهرهبرداری کنند.»
در اعلامیهی این نهاد همچنان آمدهاست که قوانین امر به معروف این گروه، منجر به «محدودیتهای فزاینده و شدیدی بر رسانههای کشور» میگردند.
این نهاد تاکید کرده است که «آزادی بیان و رسانهها» یکی از ارکان بنیادینِ نظام جمهوری بود که با بازگشت طالبان، علیرغم چالشهای موجود، همچنان –هرچند بهصورت محدود– پابرجا بماند.
از آزادی بیان همچنان در بخش دیگری از این اعلامیه، بهعنوان «یکی از واپسین سنگرهای باقیمانده در کشور» نامبرده شدهاست.
«خانهی آزادی بیان» از نهادهای پشتیبان رسانهها، سازمانهای جهانی و فعالان حقوق بشر خواسته تا در راستای پشتیبانی از حقوق اساسی خبرنگاران و رسانههای افغانستان، در برابر این اقدامات طالبان واکنش نشان دهند.
این در حالیست که، مرکز خبرنگاران افغانستان روز پنجشنبه (7 حمل) اعلام کرد که طالبان در دستور جدید خود پخش تصاویر زندهجانها را در رسانههای ولایتهای بدخشان، بغلان و نیمروز، ممنوع کرده و با این حساب شمار ولایتهایی که بهگونهی رسمی تصاویر زندهجان در آنها ممنوع اعلام شده، به 10 ولایت رسید؛ موضوعی که نگرانیها را از گسترش این تصمیم به سایر ولایتهای کشور برانگیخته است.
منابع محلی در این سه ولایت به مرکز خبرنگاران افغانستان، تایید کردهاند که مسئولان امر به معروف طالبان «هم از طریق پیامرسان وتساپ و هم بهگونهی حضوری» این دستور خویش را به رسانههای محلی اعلام کرده و «نسبت به پیامد اجرایی نشدن این دستور، هشدار دادهاند.»
پیشاز این هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان «قانون امر به معروف و نهی از منکر» این گروه را توشیح و نافذ کرد که در آن از محتسبان این اداره خواسته شده، مانع پخش تصاویر زندهجانها از طریق تلویزیونها شوند.