هبتالله آخندزاده، رهبر طالبان، امروز پنجشنبه پیامی به مناسبت عید فطر منتشر کرد که ترکیبی از تبریکی و هشدار است. در این پیام که با تاکید روی از میان رفتن اختلافهای درونی طالبان آغاز میشود، او دستوراتی به مسئولان این گروه صادر کرده تا مردم را بیشتر تحت فشار قرار دهند. این پیام خطاب به «برادران» نوشته شده و در آن هیچ ذکری از زنان و وضعیت آنان در افغانستان زیر حاکمیت این گروه نرفتهاست.
اختلافهای درونی
هبتالله پیام خود را با تاکید «بیشاز حد» به وحدت میان طالبان آغاز کردهاست. او آیهای از قران کریم را نقل کرده که در آن گفته شده: «با یکدیگر نزاع نکنید، که در این صورت بزدل می شوید و قوت از دولت و نصرت شما میرود، و در سختیها و قتال (جنگجویی) شکیبایی ورزید.» او افزوده که «اجتماعات و گردهم آمدن در اعیاد برای ما پیام اتفاق، وحدت و یکپارچگی را میدهد.»
او تاکید کرده که: «مردم افغانستان سالهای زیادی را در مخالفتها و جنگها سپری کرده اند، اکنون فرصت خوب وحدت و اتفاق را خداوند نصیب ما کردهاست، بیایید از این فرصت استفادهی بهتر کنیم.» او وحدت و اتحاد میان طالبان را «راز موفقیت و عزت» این گروه دانسته و هشدار داده که «متوجه دسیسههای دشمنان باشیم و از نظام اسلامی و حاکمیت شرعی خویش در هر میدان قاطعانه دفاع کنیم.»
دستور به تشدید فشار بر مردم
هبتالله ضمن «موثر» پنداشتن فعالیتهای وزارت امر به معروف این گروه، از تمامی ادرات طالبانی خواسته تا برای اینکه این وزارت بتواند بهدرستی به فعالیت خود ادامه دهد، با آن همکاری کنند. او دایرهی این دستور خود را گسترش داده و از تمامی عالمان دینی خواسته تا با ادای آنچه که او «مسئولیت شرعی» آنها میداند، با ادارات طالبان همکار باشند. او از این علما همچنان خواسته تا فرمان پسین خود که متمرکز بر رسوم ازدواج و حج بود را تبلیغ کنند. او در ادامه گفتهاست: «[علمای دینی باید] قوانین و بهویژه قانون امر به معروف را برای همهی مردم تشریح کنند و مردم را جهت عملی کردن آن، مورد ترغیب قرار دهند.»
هبتالله در ادامه به ادارات و وزارتخانهی معارف و تحصیلات عالی طالبان، دستور داده تا در راستای آنچه او «اصلاح عقاید و اعمال جوانان» میداند، توجه جدی کنند. او همچنان بر لزوم سازگار ساختن نصاب آموزشی مطابق با تفسیر این گروه از «شریعت اسلامی» تاکید کردهاست.
هبتالله همچنان به رغم مخالفتها بر سیستم قضایی طالبان، دادگاه این گروه را ملزم به تطبیق باورهای این گروه از «شریعت اسلامی» ساختهاست.
مخالفت با جشنهای فرهنگی – تاریخی افغانستان
هبتالله میگوید که در روز عید فطر مسلمانان خوشحالی میکنند و به همدیگر تبریکی میدهند. درحالیکه او چنین ویژگیهایی را برای جشن نوروز و مهرگان قائل نیست و به باور او این دو جشن، «اعیاد زمان جاهلیتاند.»
«یا با ما، یا بر علیه ما»
هبتالله در بخش دیگری از پیام خود ضمن اشاره به جنگهای گذشته، «خانهتلاشیها و زندانی شدنها»، میگوید که اکنون شرایط «تغییر» کرده و شهروندان افغانستان در «رفاه و امنیت» زندگی میکنند. او این شرایط را فرصتی میداند تا مردم افغانستان «وحدت خود را مستحکمترکنند.» هبتالله همچنان میگوید که مردم افغانستان «متوجه دسایس دشمنان باشند و از این گروه قاطعانه دفاع کنند.» او در ادامه افزود: «در زیر چتر همین نظام، مردم افغانستان را متحد نگهداریم.»
هبتالله که دائماً از آیات قرآنکریم برای انتقال پیام خود استفاده میکند، در این پیام خود بهگونهی هشدارآمیزی آیتی را ذکر کردهاست که در آن از «ازدیاد نعمت در صورت سپاسگزاری و اشاره به عذاب الهی در صورت ناسپاسی» یاد شدهاست.
رهبر طالبان همچنان گزارشهایی که در مورد وضعیت اقتصادی افغانستان منتشر میشوند را از سوی «حلقات مغرض و سازمانهای استخباراتی» میداند که بهگفتهی او در تلاشاند تا مردم افغانستان را «ناامید» بسازند.
سیاست خارجی
رهبر طالبان سیاست خارجی خود را اینگونه ترسیم میکند: «اگر در گوشهای از جهان، مسلمانان به ستم، درد و غم مواجه میباشند، مکلفیت ما و شما این است که در غم و درد آنها خود را شریک بدانیم.» هبتالله، «قضیهی فلسطین را مسئلهی تمام جهان اسلام» میداند. او در همین رابطه، حملات اسرائیل را بر قلمرو فلسطین «شدیداً تقبیح» میکند و آنرا «ظلم و وحشت بزرگ» نامیدهاست. او میافزاید: «ما از خواستهای مشروع مردم فلسطین حمایت می کنیم و از سایر کشورهای جهان اسلام نیز میخواهیم تا به اندازهی توان شان از فلسطینیها حمایت کنند تا آنها حقوق غصب شدهی خود را دوباره بهدست آورند، از ظلم و تجاوز رژیم صهیونیستی رهایی یابند و ظلم و وحشت جاری در آنجا خاتمه یابد.» او در این بخش از سخنان خود بهگونهی هشدارآمیزی آیتی را نقل میکند که در آن خواستار «جنگ در راه خداوند و نجات ستمدیدگان» شدهاست.
هبتالله همچنان میگوید: «میخواهیم با جهان اسلام بر بنیاد اخوت اسلامی، روابط مستحکم و حسنه داشته باشیم. همچنان می خواهیم که با سایر کشورها[ی غیر اسلامی] روابط خوب و مفید استوار بر اصول داشته باشیم.»
او از کشورهای جهان خواسته تا به آنچه باورها و ارزشهای «مردم افغانستان» میداند، احترام بگذارند و هشدار داده که نباید در امور داخلی افغانستان مداخله کنند و همچنان خواسته تا این کشورها «مانع ثبات، امنیت و پیشرفت افغانستان نگردند.»
«هبتالله را دعا کنید تا اصلاح شود»
رهبر طالبان از مردم افغانستان خواستهاست تا برای او «بهگونهی ویژه، دعاهای استقامت و اصلاح» کنند. او میگوید: «در کتابهای فقه شریف آمدهاست که واجب است تا در حق امیر دعای خیر شود.»
او همچنان خواستار دعا برای مسئولان طالبان نیز شدهاست تا بتوانند در راستای آنچه که این گروه «تطبیق شریعت و خدمت به مردم» میداند، عملکرد بهتری داشته باشند؛ موضوعیکه عملاً «سرکوب حقوق بشر» نامیده میشود.