پس از حذف نام سراجالدین حقانی، وزیر داخلهی طالبان، از فهرست «پاداش برای عدالت» وزارت خارجهی امریکا، ادارهی تحقیقات فدرال (افبیآی) نیز ساعتی پیش جایزهی ۱۰ میلیون دالری برای بازداشت او را برداشت.
بااینحال، افبیآی نام او را همچنان در فهرست «افراد تحت تعقیب» خود نگه داشته است.
تا ساعتی پیش، افبیآی در بخش «پاداشها» در صفحهی مربوط به این چهرهی شبکهی حقانی نوشته بود: «برنامهی پاداش برای عدالت وزارت امور خارجهی ایالات متحده، جایزهای تا سقف ۱۰ میلیون دالر برای اطلاعاتی که مستقیماً منجر به بازداشت سراجالدین حقانی شود، تعیین کرده است.»
این اداره اما اکنون، بخش «پاداشها» را از این برگه بهصورت کامل حذف کردهاست.
این در حالیست که در تازهترین مورد، وزارت امور خارجهی ایالات متحده در پاسخ به درخواست تلویزیون دیار در خصوص حذف نام سراجالدین حقانی از فهرست برنامهی «پاداش برای عدالت»، تایید کرد که نام او، عبدالعزیز حقانی (برادرش) و یحیی حقانی (خسربره و یازنهاش)، از این فهرست حذف شدهاست. این وزارت گفت که در حال حاضر هیچ پاداشی برای این افراد وجود ندارد.
این وزارت افزود که «این سیاست امریکاست که به طور مداوم پیشنهادات پاداش برای عدالت را بررسی و اصلاح کند.»
این وزارت اما تاکید کرد که این سه تن همچنان از نظر ایالات متحده «هراسافگنان جهانی» و شبکهی حقانی «سازمان هراسافگن خارجی» است.
این وزارت در پاسخ به درخواست تلویزیون دیار نوشت: «سیاست ایالات متحده این است که به طور مداوم پیشنهادات پاداش برای عدالت را بررسی و اصلاح کند. در حال حاضر هیچ پیشنهادی برای پاداش برای این افراد وجود ندارد، اما سه تن نام برده شده همچنان به عنوان هراسافگنان جهانی ویژه (SDGTs) شناخته میشوند و شبکهی حقانی همچنان به عنوان یک سازمان هراسافگن خارجی (FTO) و (SDGT) شناخته میشود.»
سراجالدین حقانی، رهبر شبکهی حقانی، در سال ۲۰۰۸ از سوی ایالات متحده بهعنوان «هراسافگن جهانی» معرفی شد و اموالش تحت تحریم قرار گرفت. سایر اعضای خانوادهاش، از جمله عبدالعزیز و یحیی حقانی، نیز در سالهای بعد به این فهرست افزوده شدند. شبکهی حقانی در سال ۲۰۱۲ بهعنوان «سازمان هراسافگن خارجی» شناخته شد و بهدلیل حملات مرگبار، از جمله حمله به سفارت امریکا در کابل در سال ۲۰۱۱، تحت تحریمهای امریکا و سازمان ملل قرار گرفت. وزارت خارجهی امریکا برای بازداشت سراجالدین تا ۱۰ میلیون دالر جایزه تعیین کرده بود.
اخیراً نام سراجالدین و دست کم دو تن دیگر از اعضای شبکهی حقانی از فهرست «پاداش برای عدالت» حذف شده و تنها نام خلیلالرحمن حقانی (کاکای کشتهی شدهی سراج حقانی) باقی مانده است. این موضوع پرسشهایی دربارهی روابط در حال تغییر امریکا با طالبان و شبکهی حقانی ایجاد کرده است. گزارشهایی نیز از احتمال بازگشایی سفارت امریکا در کابل منتشر شده، اما وزارت خارجهی امریکا در این باره سکوت کرده است.
برخی تحلیلگران اما این تحولات را نه نشانهی تغییر استراتژیک، بلکه تاکتیکی موقت برای منافع کوتاهمدت امریکا در افغانستان و منطقه میدانند.
برنامهی «پاداش برای عدالت» از سال ۱۹۸۴ بیش از ۸۰ میلیون دالر برای اطلاعات علیه هراسافگنان پرداخت کرده و ابزار مهمی در سیاست ضدهراسافگنی امریکا است. با این حال، ابهام در سیاستهای جاری واشنگتن نسبت به طالبان و شبکهی حقانی همچنان ادامه دارد.