آمار اتحادیهی اروپا نشان میدهد که در سال ۲۰۲۴، بیش از ۷۲ هزار شهروند افغانستان به اروپا مهاجرت کرده و در جایگاه سوم متقاضیان پناهندگی در کشورهای عضو این اتحادیه قرار گرفتهاند.
در این سال، بیش از ۹۱۲ هزار تن در کشورهای عضو اتحادیهی اروپا درخواست پناهندگی ارائه کردند. در این میان، شهروندان افغانستان که برای شش سال متوالی دومین گروه بزرگ متقاضیان پناهندگی به این اتحادیه بودند، با 72 هزار و 200 درخواست (8 درصد از کل درخواستها)، در جایگاه سوم قرار گرفتند.
درحالیکه شهروندان سوریه و ونزوئلا به ترتیب جایگاه اول و دوم را به خود اختصاص دادهاند.
کاهش رتبهی افغانستان در میان کشورهای متقاضی پناهندگی میتواند نتیجهی کاهش در مجموع متقاضیان پناهندگی در این اتحادیه باشد.

در میان پناهجویان افغانستان، شمار «چشمگیری» از «کودکان بدون همراه» نیز به چشم میخورند. در این سال، حدود 36 هزار و 300 کودک بدون همرا، به این اتحادیه درخواست دادند که 16 درصد آنرا شهروندان افغانستان تشکیل میداد.
از سوی دیگر، یکچهارم کل متقاضیان پناهندگی به اتحادیهی اروپا، به آلمان درخواست داده بودند. اسپانیا، ایتالیا، فرانسه و یونان نیز به ترتیب مقصدهای بعدی برای پناهجویان بودهاست.
پنج کشور نامبرده، مجموعاً 82 درصد از کل درخواستهای پناهندگی به اتحادیهی اروپا را دریافت کردند.
شرایط اقتصادی، سیاسی و امنیتی در افغانستان از اصلیترین دلایل مهاجرت شهروندان این کشور میباشند. آمارهای سازمان جهانی مهاجرت نشان میدهند که از یکسال پیش از سقوط افغانستان به دست طالبان تا میانهی 2024، بیشاز 8 میلیون شهروندِ این کشور، مهاجر شدهاند.